Stephanie Grisham (links) en Donald Trump (rechts)
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

"Angstaanjagende driftbuien": voormalig woordvoerster Witte Huis schetst weinig fraai beeld over Donald Trump

Volgende week verschijnt een boek van Stephanie Grisham, een voormalige woordvoerder van het Witte Huis onder ex-president Donald Trump. Daarin wordt een niet al te fraai beeld opgehangen van Trump. Wispelturig, opvliegend, seksistisch... De voorbije dagen zijn al enkele fragmenten verschenen, en de Amerikaanse pers smult ervan. De Trumps zelf zijn niet zo amused.

Stephanie Grisham startte in 2015 als persmedewerker voor de verkiezingscampagne van Donald Trump. Na diens verkiezing als president werd ze vicewoordvoerder van het Witte Huis onder Sean Spicer. In maart 2017 werd ze communicatiedirecteur voor first lady Melania Trump. Van juli 2019 tot april 2020 werkte ze als woordvoerder en communicatiedirecteur voor het Witte Huis, nadien werd ze stafchef bij Melania Trump.

Ze was dus jarenlang een loyale Trump-aanhanger, maar na de bestorming van het Capitool in januari van dit jaar nam Grisham ontslag. Sindsdien bleef ze weg uit de schijnwerpers. Nu heeft ze een boek geschreven, "I'll take your questions now" (vrij vertaald als "U mag nu enkele vragen stellen"). Het boek verschijnt volgende week, de voorbije dagen zijn al enkele fragmenten in de Amerikaanse media verschenen. Die laten weinig aan de verbeelding over.

Stephanie Grisham
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Angstaanjagende driftbuien

Grisham beschrijft Trump als wispelturig en opvliegend, voor en achter de schermen. Zijn woedeaanvallen waren geen doelbewuste strategie. "Toen ik begon in te zien dat zijn driftbuien niet alleen dienden om reacties uit te lokken of om de camera's op zich te krijgen, begon ik spijt te krijgen van mijn beslissing om naar de West Wing (zoals de kantoren van de Amerikaanse president genoemd worden, red) te gaan."

Hij vond het niet leuk als ze hem zeiden dat de dingen die hij wilde doen, onethisch of illegaal waren. Dus riep hij tegen hen

Stephanie Grisham over de woede-aanvallen van Donald Trump

Trump kon volgens Grisham "angstaanjagende driftbuien" krijgen. Ze kreeg zelf geregeld de volle lading, maar een groot deel van de woede was ook gericht tegen Pat Cipollone, hoofd van het juridische team dat de president bijstaat over wat hij en zijn administratie wettelijk gezien wel of niet kunnen. "Hij vond het niet leuk als ze hem zeiden dat de dingen die hij wilde doen, onethisch of illegaal waren. Dus riep hij tegen hen. Daarna luisterde hij wel. Om daarna nog eens tegen hen te schreeuwen."

Trump kon volgens Grisham alleen worden gekalmeerd door zijn favoriete muziek op te zetten. In het Witte Huis was naar verluidt iemand aangesteld om in geval van een driftbui die muziek te laten afspelen, een "music man". Een van de lievelingsliedjes van de voormalige president zou trouwens "Memory" geweest zijn, uit de musical Cats.

Paul Hennessy / SOPA Images

"Melania Trump na affaires bevrijd om te doen wat ze wilde"

Trump komt er ook niet bepaald uit als vrouwvriendelijk. Hij liet zich opmerken door seksistisch gedrag. Trump zou eens aan Grishams toenmalige partner, ook een medewerker van Trump, hebben gevraagd of Grisham goed was in bed. Hij zou ook geregeld hebben gevraagd naar de aanwezigheid van een jonge vrouwelijke persmedewerker op events. Naar verluidt zou hij op een bepaald moment ook hebben gevraagd dat de vrouw naar zijn werkruimte in de Air Force One (het presidentiële vliegtuig, red) kwam, zodat hij "naar haar achterwerk kon kijken".

Grisham schrijft ook over de affaire-Stormy Daniels, de porno-actrice met wie Trump een relatie zou hebben gehad tijdens zijn huwelijk met Melania. Op dat moment werkte Grisham voor Melania. "Nadat die affaire was uitgekomen, en andere vrouwen hun verhaal begonnen te doen, merkte ik dat mevrouw Trump eigenlijk de teugels losliet. Ze is altijd onafhankelijk van haar man geweest, maar nu, als een first lady die publiekelijk vernederd werd, leek ze helemaal bevrijd om te doen wat ze ook maar wilde -of niet wilde- doen." Melania Trump zou sindsdien bijvoorbeeld hebben gevraagd om zich bij publieke optredens te laten vergezellen door een knappe militair, om haar man op stang te jagen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Grisham schrijft ook hoe ze bij de bestorming van het Capitool eerder dit jaar aan Melania suggereerde om via Twitter een oproep tot geweldloosheid te verspreiden. "Ik stuurde een berichtje: Wil je tweeten dat vredevol protest het recht is van elke Amerikaan, maar dat er geen plaats is voor wetteloosheid en geweld? Het antwoord: neen." 

Trump tegen Poetin: "Als de camera's weg zijn, zullen we praten"

Grisham biedt ook een inkijk in enkele staatszaken. Zo beschrijft ze een ontmoeting tussen Trump en de Russische president Vladimir Poetin op de top van de G20 in 2019. Volgens Grisham zei Trump aan Poetin, in afwezigheid van journalisten, dat hij "voor de camera's een paar minuten hard tegen hem zou zijn, maar dat ze konden praten zodra de camera's weg waren".

En zelfs het beruchte kapsel van Trump komt ter sprake. Volgens Grisham knipt hij het zelf, "met een grote schaar die waarschijnlijk een lint zou kunnen doorknippen bij de opening van een van zijn eigendommen".

Hoe reageren de Trumps?

Het mag weinig verbazing wekken dat Melania en Donald Trump not amused zijn. "De bedoeling is duidelijk. Het is een poging om met zichzelf in het reine te komen na een zwakke prestatie als woordvoerder, mislukte persoonlijke relaties en onprofessioneel gedrag in het Witte Huis", staat te lezen in een mededeling van een woordvoerder van Melania Trump aan The Washington Post. "Met leugens en verraad wil ze zichzelf weer relevant maken en geld verdienen, ten koste van mevrouw Trump."

"Stephanie kon het niet en dat was duidelijk van in het begin", laat Donald Trump via zijn woordvoerder dan weer weten. "Ze werd heel boos en bitter na haar relatiebreuk, en mettertijd vertrouwden we weinig aan haar toe, of dachten we zelfs niet aan haar. (...) Nu wordt ze betaald door een radicaal-linkse uitgever om slechte en valse dingen te vertellen. Heel jammer dat perverte uitgevers deze rommel blijven uitgeven."

Meest gelezen