foto Aditya Romansa / Unsplash

Vzw "Boven de wolken" voor ouders die baby verloren zo goed als gered dankzij massale financiële steun

Via crowdfunding is de voorbije weken massaal geld ingezameld voor de organisatie "Boven de wolken", die foto's maakt van overleden borelingen, als herinnering voor de ouders. Het voortbestaan van de organisatie is zo goed als verzekerd.

Een maand geleden trok vzw "Boven De Wolken" aan de alarmbel. Door de coronacrisis en het uitblijven van ondersteunende acties van De Warmste Week was de kassa zo goed als leeg. Om foto's te kunnen blijven maken van ouders met hun "sterrenkindje" is ongeveer een half miljoen euro per jaar nodig. De helft van dat geld gaat naar de lonen van vaste medewerkers. De andere helft naar drukkosten voor flyers, onkostenvergoedingen voor de fotografen en verzekeringen. Een sms-campagne en crowdfunding hebben tot nog toe al bijna 480.000 euro opgebracht, waarmee bijna het doel van een half miljoen euro behaald is. De respons om te helpen was zo groot dat het crowdfundingplatform even overbelast was.

Al 3.400 "sterrenkindjes" gefotografeerd

"Boven de Wolken" werd in 2016 opgericht om ouders van doodgeboren baby's met een gratis fotosessie een tastbare herinnering te bieden aan hun kindje. Sindsdien werden er al meer dan 3.400 overleden baby's gefotografeerd. Vorig jaar zo'n 800, dit jaar al 1.100.  Het team bestaat uit 250 vrijwillige fotografen en 50 administratieve medewerkers. Als ouders van "sterrenkindjes" die vlak voor of na de geboorte gestorven zijn een oproep doen, komt er binnen de 24 uur een fotograaf ter plaatse.

Op 16 oktober is er een kleine herdenking voor het vijfjarig bestaan. "Aan Fort Napoleon in Oostende gaan we 3.500 kaarsjes aansteken, om alle kindjes te herdenken van wie we al een foto hebben genomen. Elk lichtje dat daar zal staan, symboliseert een gezin vol ondraaglijk verdriet. De ouders van de baby'tjes worden ook allemaal uitgenodigd op de herdenking," zegt oprichtster Anneleen Fransen.

Half miljoen bijna bereikt

De crowdfunding heeft intussen bijna 480.000 euro opgebracht, maar daar moeten ook nog inkomsten uit meer dan honderd acties bijkomen. "Er zijn al meer dan 100 acties geregistreerd van quizzen tot pannenkoekenbakken en ook in oktober en november zijn er nog acties. Mensen zijn echt in gang geschoten, een beetje zoals de Warmste Week. Dat is echt fantastisch", vindt Anneleen Fransen. Daarmee kan de vzw minstens nog een jaar verder werken. 

"We zijn er een beetje stil van en vooral heel ontroerd dat België een duidelijk signaal heeft gegeven dat "Boven De Wolken" niet mag verloren gaan en dat is hartverwarmend",  klinkt het bij Anneleen Fransen en Sharon Geirnaert, die samen "Boven De Wolken" oprichtten.

"Boven de Wolken" had intussen ook een gesprek met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister van Welzijn en Gezin Wouter Beke (CD&V)  om te bekijken of structurele ondersteuning mogelijk is. "We hopen nooit meer zo'n reddingsactie te moeten doen. Er is veel aan het bewegen. Mensen schieten sowieso weer in gang voor acties. En daarnaast zijn er veelbelovende politieke gesprekken", aldus oprichtster Anneleen. CD&V heeft een wetsvoorstel ingediend om giften aan "Boven de wolken" fiscaal aftrekbaar te maken.  

Meest gelezen