Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Akkoord over nummerplatenruzie tussen Servië en Kosovo: verdere escalatie wordt vermeden

Onderhandelaars uit Kosovo en Servië zijn erin geslaagd om een akkoord te bereiken over een recent opgelaaid conflict, dat had geleid tot de ontplooiing van troepen aan de grens, blokkades en brandstichting. Dankzij Europese bemiddeling kwamen de twee landen overeen om de situatie te de-escaleren.

De ruzie tussen Servië en Kosovo ging over nummerplaten. De Kosovaarse overheid had onlangs beslist om Servische registraties niet langer te erkennen, omdat Servië al jarenlang weigert om de nummerplaten van het in 2008 onafhankelijk geworden Kosovo te accepteren. Dat stelt een probleem voor reizigers tussen de twee landen. Maar in het noorden van Kosovo - waar vooral Serviërs wonen - gebruiken ook veel inwoners nummerplaten uit Servië, en dat werd door de Kosovaarse beslissing voortaan dus onmogelijk gemaakt.

De maatregel van Kosovo leidde dan ook tot grote woede onder de Serviërs in Noord-Kosovo. Zij blokkeerden de grensovergang en er werd een Kosovaars autoregistratiecentrum in brand gestoken. De Kosovaarse regering ontplooide zwaarbewapende politiemensen in Noord-Kosovo. Aan de andere kant van de grens stationeerde Servië soldaten en pantservoertuigen. Een bijzonder ontvlambare situatie.

Aanvankelijk weigerden de twee landen om enige toegeving te doen, maar uiteindelijk kreeg de Europese Unie dan toch vertegenwoordigers van beide kanten aan de onderhandelingstafel in Brussel. Vanmiddag kwamen die tot een akkoord. Kosovo trekt zijn politietroepen terug uit het noorden van het land, en de Serviërs heffen hun blokkades op. Voortaan zullen nummerplaten uit beide landen bij het overschrijden van de grens niet meer moeten worden verwijderd en vervangen door tijdelijke papieren registraties, maar de kentekens zullen simpelweg worden overplakt met stickers. 

Kosovaarse politie in het noorden van Kosovo
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Het akkoord is een tijdelijke oplossing, om een verdere escalatie te voorkomen. De twee landen spraken met de Europese Unie af om voort te onderhandelen over een duurzamer akkoord. Eigenlijk moet het dan ook gaan over de fundamentele relatie tussen Servië en Kosovo. De Serviërs weigeren om de onafhankelijkheid van Kosovo te erkennen. Ze beschouwen het gebied als een afvallige provincie, die ze ook vaak de 'bakermat van de Servische beschaving' noemen.

EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, vandaag op bezoek bij de Servische president Vucic

Zo'n ruimer akkoord is noodzakelijk om het pad te effenen voor een toekomstige toetreding van de twee landen tot de Europese Unie. Servië staat al relatief ver in zijn onderhandelingen daarover, maar zolang het probleem Kosovo niet is opgelost, blijft het EU-lidmaatschap een verre droom. Iets wat ook de Servische president Aleksandar Vucic beseft. In een commentaar op het akkoord van vanmiddag zei hij:  "Ik wil tegenover de Servische burgers niet verhullen dat we nooit lid zullen worden van de EU zolang onze relaties met Pristina niet volledig uitgeklaard zijn."

Meest gelezen