© Port of Antwerp
(c) Port of Antwerp

Antwerpse Haven herbergt grootste koffievoorraad ter wereld

Liefhebbers van espresso of cappuccino vieren vandaag de Internationale Dag van de Koffie. Wist je dat er nergens ter wereld  meer koffiebonen liggen dan in de Antwerpse haven? Radio 2 sprak erover met Kenneth Budts van Molenbergnatie.

De Scheldestad herbergt zo'n 400.000 ton ruwe koffie, dat zijn 43 miljard kopjes koffie. "Wij zijn de grootste koffiebehandelaar in de haven en dus ook ter wereld", vertelt Kenneth Budts van Molenbergnatie op Radio 2 Antwerpen. "In onze loodsen ligt het vol met juten zakken koffie, afkomstig uit Vietnam, Brazilië, Colombia en vele andere landen."

Belgisch koffieklimaat

Antwerpen is anno 2021 de belangrijkste koffiehaven ter wereld. "Al eeuwen lang wordt er hier koffie uit de vier windstreken verhandeld. België heeft het ideale klimaat om koffie te stockeren. De temperatuur en vochtigheid gaan heel geleidelijk omhoog en omlaag. Koffiebonen houden namelijk niet van schommelingen. Antwerpen is ook interessanter gelegen dan de Nederlandse of Duitse havens om Zuid-Europa met koffie te bevoorraden."

Een boon voor speciale koffies

De ruwe bonen van de Molenbergnatie komen letterlijk overal in Europa terecht. "Onze klanten zijn grote internationale koffiemerken, kleine lokale koffiebranderijen en alles daartussen. De markt van de speciale koffies is de laatste tijd sterk aan het groeien. Steeds vaker verzenden wij kleine partijen bijzondere koffie of komt er iemand één of twee zakken bonen ophalen", zegt Budts.

Ruwe koffiebonen ruiken heel fris en  grassig, totaal anders dan de gebrande aroma's die iedereen kent

Kenneth Budts, Molenbergnatie

Wie wegdroomt van een job temidden het pittige koffie-aroma is er bij de Molenbergnatie aan voor de moeite. "De koffie die hier ligt is ongebrand. Ruwe bonen hebben een heel andere grassige en licht frisse geur", zegt Budts. 

© Port of Antwerp
(c) Port of Antwerp

Meest gelezen