Foto Kurt bvba

Arrondissement Veurne (de gemeente Veurne én heel de westkust) heeft op één na oudste bevolking van Europa

Het arrondissement Veurne, in West-Vlaanderen, heeft de op één na oudste bevolking van de Europese Unie. Dat blijkt uit een studie van Eurostat, het statistisch bureau van de EU. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet enkel om de gemeente Veurne, maar vooral ook om kuststeden als Koksijde, De Panne en Nieuwpoort.

De bevolking in het arrondissement Veurne is oud. De op één na oudste regio van heel de Europese Unie is het. Na de regio Evrytania, in Griekenland, een bergachtig gebied in het centrum van het land. Begin 2020 had Veurne (het arrondissement dan) een 'dependency ratio' van 64,6 procent 65-plussers. In Evrytania is dat zelfs ruim 78 procent. 

Wat betekent dat voor Veurne? Het gaat dus over de zogenoemde 'afhankelijkheidsratio', dat is de verhouding tussen het aantal 65-plussers en de actieve (lees: werkende bevolking). Voor het arrondissement Veurne: per 65-plussers is er  zowat anderhalf iemand aan het werk is. Voor de hele Europese Unie ligt het gemiddelde veel hoger: begin 2020 waren er toen net geen 3 werkenden per 65-plusser.

"Ik bevestig die cijfers. In Veurne zelf zie je dat aan het ziekenhuis dat vaak vol ligt met voornamelijk geriatrische patiënten. Maar het leeuwendeel van de oudere bevolking moet je toch situeren in Koksijde, de gemeente met de oudste bevolking. Ook De Panne en Koksijde hebben veel inactieve inwoners ten opzichte van de werkenden", zegt Peter Roose (Veurne Plus), de burgemeester van Veurne.

Het heeft alles te maken met kusttoerisme en tweede verblijvers aan zee
Peter Roose, burgemeester Veurne

'Het heeft natuurlijk allemaal te maken met het kusttoerisme en dan vooral met inwijkelingen die hun domicilie in onze regio zetten. Dat zijn mensen die na het einde van hun loopbaan ervoor kiezen om aan de kust te gaan wonen, in een tweede verblijf. Om daar een tweede leven in te zetten en te genieten van de gezonde zeelucht. Je ziet dat ook in het arrondissement Brugge, waar Blankenberge en Knokke-Heist ook heel wat senioren als officiële inwoners hebben", vult Roose aan.

"Maar ons arrondissement is kleiner, zowat 60.000 inwoners tegenover 200.000 in en rond Brugge, waardoor elke 65-plusser bij ons zwaarder weegt in de statistieken. En rond Brugge heb je jonge gemeenten als Beernem en Oostkamp die de cijfers wat milderen. Maar de kust is aantrekkelijk, zeker voor wie op pensioen is, en zo valt het te verklaren. Het is hier goed wonen natuurlijk." 

Vergrijzing

Het probleem van de vergrijzing, het is al lang geleden voorspeld en in de Eurostat-tabellen wordt het heel duidelijk. Waar er nu nog bijna drie werkenden zijn per 65-plusser, zal dat in 2050 terugvallen op twee werkenden per 65-plusser. Wat op middellange termijn zal wegen op de betaalbaarheid van de ziekenzorg én wat ook een druk zal zetten op de werkgelegenheid en bij uitbreiding op de economie.

En waar is de oude en de jonge bevolking te vinden? Ouderen vind je vooral over heel Frankijk, Centraal-Italië en in het oosten van Duitsland. Ook Griekenland, Noord-Spanje en Portugal sukkelen met het probleem. 

Het zal dus van de jongere, werkende bevolking moeten komen om een zeker evenwicht te bereiken. En dan is het (richting 2050) vooral uitkijken naar IJsland, Zweden en Noorwegen. Ook de Benelux-landen en het westen van Duitsland zijn potentieel jonge regio's (zie de tweets hieronder). 

Meest gelezen