Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse president Biden ondertekent noodwet die "shutdown" overheid voorkomt

De Amerikaanse president Joe Biden heeft enkele uren voor de deadline een noodwet ondertekend, waardoor voorkomen wordt dat de Amerikaanse overheid na middernacht zonder geld komt te zitten. Een gevreesde 'shutdown' is dus voorlopig afgewend, al is het voorlopig maar tot begin december. En aan de horizon doemen alweer andere problemen op.

Eerder op donderdag hadden de Senaat en het Huis van Afgevaardigden de noodwet, ook wel 'stopgap funding bill' genoemd, al goedgekeurd. Met de ondertekening door Biden is de gevreesde 'shutdown' van de overheid tot begin december afgewend. Het akkoord is een kortetermijnoplossing, want het loopt begin december af. Als er daarna geen definitief akkoord is over de begroting, dreigt er alsnog een shutdown. 

Ingrijpende gevolgen

De stemmingen in de Senaat en het Huis vonden donderdag plaats onder grote tijdsdruk omdat het huidige fiscale jaar donderdag eindigt. Het Congres, het parlement van de Verenigde Staten, moest daarom opnieuw toestemming geven voor de overheidsuitgaven. Als dat niet gelukt was, zouden de gevolgen ingrijpend zijn geweest: salarissen hadden niet meer kunnen worden uitbetaald en sommige overheidsdiensten hadden de deuren moeten sluiten.

Dergelijke politieke crises komen vaker voor in de Verenigde Staten, waar conflicten tussen Democraten en Republikeinen besluitvorming kunnen lamleggen. De langste shutdown duurde 35 dagen en vond plaats in 2018 en 2019, toen president Donald Trump met het Congres ruziede over geld voor de bouw van muur aan de grens met Mexico. Toen zagen ambtenaren zich genoodzaakt om hun eigendommen online te verkopen om hun rekeningen te kunnen betalen.

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, ondertekent de noodwet om een 'shutdown' af te wenden.
AFP or licensors

Volgende problemen dienen zich aan

"Maar als je daarmee denkt dat de problemen van de baan zijn, niets is minder waar," zegt correspondent Björn Soenens, "want op 18 oktober komt er een nieuwe grote deadline aan: de deadline om het schuldenplafond te verhogen."

Dat ander terugkerend hoofdpijndossier heeft betrekking op het maximale bedrag dat de Amerikaanse staat mag lenen. Als dat niet omhoog gaat, komt de overheid naar verwachting op 18 oktober zonder geld te zitten. Als Democraten en Republikeinen het daarover dus niet eens geraken kan Amerika zijn leningen dus niet meer betalen.

"Daardoor zou de VS in een onvoorstelbare recessie kunnen terechtkomen, en dat kan gevolgen hebben voor de hele wereldeconomie," zegt Soenens.

"Normaal gezien is het schuldenplafond een routine-operatie. Maar de Republikeinen houden de verhoging van het schuldenplafond tegen in de Senaat. Dat is een methode van de Republikeinen om grote investeringsplannen van president Biden tegen te houden, Ze willen daarmee het signaal geven dat de Democraten veel te veel geld willen uitgeven en dat schuldenplafond dus niet omhoog mag. die volgens hen veel te veel geld kosten, De Republikeinen vergeten er wel bij te vermelden dat dat schuldenplafond gaat over uitgaven die al lang geleden gebeurd zijn."

Dwarsliggende Democraten

En hoewel het ene dus niet rechtstreeks met het andere te maken heeft, komen zo toch twee wetten in het vizier over de investering van duizenden miljarden in infrastructuur en in sociale hervormingen: twee wetten die van cruciaal belang zijn voor het presidentschap van Biden. Maar de stemming daarover is opnieuw uitgesteld, omdat er nog steeds twee Democratische senatoren dwarsliggen.

"De tegenstellingen binnen de Democratische partij zijn helemaal bloot komen te liggen. Het gaat niet lekker met het presidentschap van Joe Biden. Voorlopig worden al zijn grote hervormingsplannen niet uitgevoerd," besluit Soenens.

Meest gelezen