In het buitenland mogen Britten voortaan niet meer met deze nummerplaat rondrijden.

Britten moeten letters "GB" vervangen door nieuwe landcode "UK" op hun auto's als ze naar het buitenland reizen

Britse autobestuurders die buiten het Verenigd Koninkrijk reizen, moeten voortaan rondrijden met een nieuwe landcode op hun auto. De bekende stickers met "GB" en een Europees vlaggetje zijn niet meer toegelaten. In de plaats komt de landcode "UK" met een Union Jack, de vlag van het Verenigd Koninkrijk. 

De wijziging komt er in navolging van de Brexit. De Britten willen zich voortaan profileren onder de naam Verenigd Koninkrijk. Volgens een woordvoerder van het Britse Department of Transport symboliseert de nieuwe landcode de eenheid van de Britten als natie. "De wijziging maakt deel uit van een bredere beweging naar het gebruik van de UK-aanduiding binnen de overheid", klinkt het. De nieuwe nummerplaten werden niet toevallig voorgesteld op de eerste verjaardag van de Brexit. 

Strikt genomen vallen onder de benaming "Great Britain" de landen Wales, Engeland en Schotland. De benaming "United Kingdom" wordt gebruikt voor diezelfde landen én Noord-Ierland. Noord-Ierland viel door de oude landcode uit de boot, maar dat is niet meer het geval met de nieuwe landcode "UK". 

De Britten keren de Europese vlag nu ook op hun auto's de rug toe en kiezen voor hun Union Jack.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Het wijzigen van een landcode kan overigens niet zomaar. De Verenigde Naties moeten eerst worden ingelicht. "Dat hebben we in juli gedaan", zegt het Department of Transport. "We hebben met de hele verkeerssector samengewerkt om de verandering door te voeren".

Nieuwe nummerplaten zullen voortaan dus de landcode "UK" en een Union Jack bevatten, maar mensen die nog met een oude nummerplaat rondrijden, mogen gewoon een extra sticker op hun auto kleven met de nieuwe symbolen. Ze hoeven dus hun oude nummerplaat niet meteen te vervangen. 

De regel geldt enkel voor Britten die in het buitenland rijden. Binnen het Verenigd Koninkrijk is de oude landcode wel nog toegestaan. Ook specifieke codes voor de individuele landen van het Verenigd Koninkrijk zijn dan nog toegelaten, dus "ENG" voor Engeland, "SCO" voor Schotland en "WALES", "CYMRU" of "CYM" voor Wales (die laatste twee verwijzend naar de Welshe name voor Wales). Die codes zijn niet officieel erkend door de VN, maar wel toegelaten voor binnenlands gebruik. 

Meest gelezen