Sarah Everard.

Moordenaar van Britse vrouw Sarah Everard krijgt levenslang zonder enige kans op vrijlating

In het Verenigd Koninkrijk is Wayne Couzens, de moordenaar van Sarah Everard, veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf zonder enige kans op vrijlating. De 48-jarige Couzens, een voormalige politieagent, ontvoerde Everard op 3 maart onder het mom van een arrestatie toen ze te voet op weg was naar haar huis in Zuid-Londen. De moord leidde tot een golf van verontwaardiging in de Britse samenleving. 

Op 3 maart liep de 33-jarige Sarah Everard rond half tien 's avonds naar huis na een bezoekje aan een vriend. Ze werd aangesproken door Wayne Couzens, een politieagent die haar zijn legitimatie toonde en haar verzocht mee te komen voor ondervraging. Hij dwong haar in te stappen in zijn huurauto en reed met haar naar Dover in Kent, op zo'n 120 kilometer van Londen. Daar dwong hij haar om over te stappen in zijn eigen auto en nam hij haar mee naar een afgelegen plek. Hij verkrachtte haar in zijn auto, waarna hij haar wurgde met de riem van zijn politiekostuum.  

Wayne Couzens, de ex-politieagent die Sarah Everard vermoordde.

Couzens bracht Everards lichaam naar een stukje bos dat hij bezat in Ashford, op zo'n halfuurtje rijden van Dover. Eerst liet Couzens haar lichaam gewoon achter in het bos, maar toen hij merkte dat de politie intensief naar Everard op zoek was, ging hij terug om het lichaam te verbranden in een oude koelkast. Hij dumpte haar daarna in een vijver. Enkele dagen nadien nam hij zijn vrouw en twee kinderen mee voor een picknick in hetzelfde stukje bos waar hij Everards lichaam had verbrand. 

Op 9 maart arresteerde de politie Couzens nadat hij in verband was gebracht met de huurauto waarin Everard was ontvoerd. De politie doorzocht het stukje bos van Couzens bij Ashford en vond daar op 10 maart het lichaam. In eerste instantie ontkende Couzens dat hij Everard had vermoord. Hij beweerde haar levend te hebben overgeleverd aan een Oost-Europese bende, die hem zogezegd bedreigde omdat hij niet had betaald voor seks met een prostituee. Op 8 juni bekende hij uiteindelijk de volledige feiten. 

De moord leidde tot grote opschudding bij de Britse bevolking. Enkele dagen nadat haar lichaam werd gevonden, kwamen honderden mensen bij elkaar in een park in Londen voor een wake voor Everard. Daar betuigde ook Kate Middleton, de vrouw van de Britse prins William, haar steun. Op sociale media kwam een stevig debat op gang over de veiligheid van vrouwen op straat. 

Bekijk hier een kort fragment waarin Kate Middleton hulde bracht aan Everard op een wake op 13 maart:

Videospeler inladen...

Couzens is nu veroordeeld tot levenslange opsluiting, zonder kans om ooit nog vrij te komen. De uitspraak van de rechter viel na een slotpleidooi door Couzens' advocaat. Die zei dat Couzens schuldbesef toont en zich zal neerleggen bij de straf die hem wordt opgelegd. De advocaat noemde de daden van zijn cliënt "walgelijk" en "onvergeeflijk" en zegt dat Couzens spijt heeft van wat hij heeft gedaan. 

Op 5 april kwam een massa volk op straat, het journaal bracht daar toen deze reportage over:

Videospeler inladen...

Vrijdag is in Zuid-Londen opnieuw een jonge vrouw vermoord die te voet over straat liep. De 28-jarige leerkracht Sabina Nessa was op weg van haar woning naar een pub, waar ze zou afspreken met een vriend. Ze wandelde door Cator Park, waar de volgende dag haar levenloze lichaam werd aangetroffen. De politie is nog steeds op zoek naar aanwijzingen in de zaak. De Londense burgemeester Sadiq Khan reageerde verontwaardigd en spreekt over een "epidemie van geweld tegen vrouwen en meisjes".

Meest gelezen