Stad Gent

De Gentse vaccinatiebus sluit zijn rondreis af: bijna 5.000 prikken gezet

De vaccinatiebus in Gent heeft zijn laatste ronde achter de rug. Eén maand lang bezocht de bus tweemaal daags telkens twaalf locaties. Zo bezocht hij de Vrijdagmarkt en het Zuid tot Nieuw Gent en de kanaaldorpen. Goed voor bijna 5.000 prikken.

De vaccinatiebus houdt er na een maand mee op. De bus vertrok voor zijn eerste ritje op 25 augustus 2021 met zijn ronde door Gent. Op dat moment was al 73 procent van alle Gentenaars minstens één keer gevaccineerd. Om de drempel te verlagen voor mensen die nog twijfelden, of zich moeilijker konden verplaatsen, hield het vaccinatiebusje halt bij twaalf plaatsen in 10 wijken.

Het gaat vooral om mensen die we anders moeilijk zouden bereiken
Schepen Rudy Coddens (Vooruit)

In totaal gaat het om 26 prikdagen, waarbij nog veel twijfelende Gentenaars over de streep werden getrokken, zegt schepen van Gezondheidsbeleid Rudy Coddens (Vooruit). "Het voornaamste is dat er 3.773 mensen een eerste prik hebben gekregen in de bus. Dat zijn vooral de mensen die we kunnen overtuigen door naar hen toe te gaan en die we anders moeilijker hadden bereikt. In totaal werden er 4.856 prikken gezet in de bus."

Succes door samenwerkingen

De schepen spreekt van een groot succes. "Het succes ligt aan de goede samenwerking met middenveldorganisaties, gezondheidsorganisaties en de buurtorganisaties en natuurlijk door de goede inzet door ons personeel. Het past perfect in onze campagne: "Elke prik telt, elke prik helpt."

Geen opvolging in omliggende gemeenten

Het was vanuit de stad een laatste effort om mensen te overtuigen. Er zijn ook geen omliggende gemeenten die een beroep willen doen op de prikbus. Voor het boostervaccin zullen de inwoners naar het vaccinatiecentrum moeten komen. Waar dat zal zijn, is nog onduidelijk. Er wordt voor de volgende fase nog volop gezocht naar een nieuw centrum.

Meest gelezen