De Lijn stopt versterkingsritten van autocarbedrijven: "Leerlingen zaten tijdens corona liever in de autocars"

Vanaf morgen is het gedaan met de versterkingsritten van De Lijn. Die werden ingelegd om te voorkomen dat er tijdens corona te veel jongeren samen op de bus zaten. Maar nu de vaccinatiegraad ook onder jongeren vrij hoog is, zijn die extra bussen niet meer nodig. Limburgse autocarbedrijven zijn in ieder geval enthousiast over de samenwerking met De Lijn. "Een nieuwe samenwerking in de toekomst, is zeker een optie", klinkt het. 

Om te vermijden dat bussen die door scholieren gebruikt werden te vol zouden zitten in volle coronaperiode, werden busritten 'ontdubbeld of versterkt'. Er reed nog een tweede bus achter de reguliere bus van De Lijn. Daarvoor werden via een aanbesteding autocarbedrijven ingeschakeld. De Zigeuner uit Diepenbeek was één van de autocarbedrijven die meededen. "In het begin hadden we een paar ritten, maar bij de tweede aanbesteding zijn daar nog ritten bijgekomen", legt zaakvoerder Rik Vanheusden van De Zigeuner uit. 

We hadden de indruk dat de leerlingen vaak de bus van De Lijn lieten voorbijrijden en liever in onze bussen gingen zitten

Rik Vanheusden

"De meeste ritten kenden een goede bezetting", gaat Vanheusden verder. "De versterkingsritten waren ook goed gekend bij de jongeren. We hadden de indruk dat de leerlingen vaak de bus van De Lijn lieten voorbijrijden en liever in onze bussen gingen zitten want daar hadden ze immers meer ruimte en er staat ook een radio aan. Het is dus in ieder geval veel comfortabeler en gezelliger", besluit hij.  

Samenwerking met De Lijn in de toekomst zeker opnieuw mogelijk

Over de samenwerking met de chauffeurs van de Lijn en De Lijn zelf zijn de Limburgse autocarbedrijven ook positief. "Een nieuwe samenwerking in de toekomst is zeker een optie", zegt Francis Paulussen van Jacobs Autocars in Genk. "Voor ons is het jammer dat die versterkingsritten net nu wegvallen want nu begint ons laagseizoen. We hadden dus nog wel even kunnen voortdoen. Als in de lente ons hoogseizoen begint, gaan we voor die versterkingsritten geen tijd meer hebben, vrees ik. Maar we hebben wel geleerd dat we elkaar, bij grote projecten in de toekomst,  kunnen helpen en dat we De Lijn zeker ooit opnieuw kunnen bijspringen met versterkingsritten."

Aanvankelijk bang voor vandalisme op autocarbussen

Ook bij Staf Cars in Lommel zijn ze positief over de samenwerking met de Lijn en het initiatief was volgens hen ook voldoende gekend. De autocarbedrijven waren aanvankelijk wel bang voor vandalisme op hun bussen maar over het algemeen is alles erg vlot verlopen.  "We hebben door de versterkingsritten ons steentje kunnen bijdragen in de strijd tegen corona", klinkt het. 

Meest gelezen