Pexels

Politierechtbank Aalst houdt themazitting rond rijongeschiktheid: "Vooral mensen met verslaving zijn ongeschikt"

In de politierechtbank van Aalst is vandaag voor het eerst één grote themazitting gehouden over rijongeschiktheid. In totaal moesten 40 mensen voor de rechter komen omdat ze zware overtredingen begaan hebben in het verkeer. Dat doet het parket omdat het aandacht wil vestigen op het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer.

In de themazitting in de politierechtbank in Aalst werden deze ochtend 40 mensen gedagvaard wegens inbreuken op rijgeschiktheid. Op die manier wil justitie meer inzetten op verkeersveiligheid en de problematiek rond verslavingen aankaarten.

Tijdens de gewone zittingen in de politierechtbank, die alle misdrijven in het wegverkeer behandelt, merkt magistrate Sari De Vriese op dat rijongeschiktheid steeds vaker voorkomt, maar het niet wordt geaccepteerd door de gedagvaarde. "Meer dan de helft van de mensen die vandaag aanwezig waren, kampt met een verslaving. Het was opvallend dat de mensen met een alcoholverslaving hun probleem onderschatten en zich echt kwamen verdedigen. Dat komt omdat alcohol meer sociaal aanvaard is, waardoor mensen hun drinkgedrag gaan minimaliseren."

Perceptie tegenover drugs is veranderd

"Veel mensen beseffen niet dat er een onderliggend probleem is", gaat De Vriese verder. "Op een gewone zitting kampt meer dan een derde met een verslaving. Ik heb geen zicht op cijfers, maar ik merk wel dat de perceptie tegenover drugs enorm is veranderd. Het wordt meer en meer aanvaard, in de verkeerde zin van het woord."

Het is geen straf. We willen de samenleving beveiligen tegen de mensen die met een problematiek rondrijden
Magistrate Sarie De Vriese

Wanneer ben je rijongeschikt?

 Om een geldig rijbewijs te krijgen en te behouden moet men rijgeschikt zijn. Dit betekent dat je mentaal en fysiek voldoende in staat moet zijn om een voertuig veilig te besturen. Wanneer men een aandoening heeft, medicijnen neemt waardoor een voertuig besturen niet meer veilig kan gebeuren, of men verslaafd is aan alcohol of drugs, kunnen er voorwaarden en beperkingen aan het rijbewijs worden gekoppeld.

"Bij een eerste bestraffing gaan we niet onmiddellijk over rijongeschiktheid spreken", legt De Vriese uit. "Wie voor de 3de keer moet voorkomen wegens intoxicatie heeft kans op een rijverbod van 1 jaar en die moet sowieso alle examens afleggen. De ongeschiktheid is geen straf, het is de bedoeling om de samenleving te beveiligen tegen de mensen die met een problematiek rondrijden."

Het is de eigen verantwoordelijkheid van iedere chauffeur om te voldoen aan de vastgelegde medische normen. Het is ook de verantwoordelijkheid van iedere chauffeur om het stuur te laten zodra men niet meer voldoet aan de normen. Wie rijongeschikt verklaard wordt door de rechtbank, verliest zijn rijbewijs, en moet nadien bewijzen dat hij terug geschikt is om een voertuig te besturen vooraleer hij zijn rijbewijs kan terugkrijgen.

Meest gelezen