Doorbraak in regeringsvorming Nederland: D66 van Sigrid Kaag wil toch praten over voortzetting huidige coalitie

In Nederland is een doorbraak in de maak over de vorming van een nieuwe regering. Het links-liberale partij D66 wil toch onderhandelen over een voortzetting van de huidige coalitie, met VVD, CDA en ChristenUnie. D66 wilde eerst niets weten van een nieuwe coalitie met de conservatieve ChristenUnie, maar de partij geeft haar verzet op, zegt D66-leider Sigrid Kaag. Premier Mark Rutte (VVD) spreekt niet van een doorstart, maar van een "nieuwe start". 

De parlementsverkiezingen in Nederland dateren al van maart, maar nog altijd is er geen nieuwe regering. De onderhandelingen zaten op een dood spoor, maar nu is er toch een doorbraak.

De vier huidige regeringspartijen -de rechtsliberale VVD van premier Mark Rutte, het linksliberale D66, het christendemocratische CDA en de christelijk-sociale ChristenUnie- gaan onderhandelen over een voortzetting van de coalitie. Ze willen snel tot een beknopt regeerakkoord komen, zegt informateur Johan Remkes. De volgende fase van de regeringsvorming zou dus wel eens snel kunnen gaan. 

VVD en CDA hadden steeds aangegeven graag met de ChristenUnie verder te willen, en niet met de combinatie van PvdA en GroenLinks. Een coalitie met de twee linkse partijen, die alleen samen wilden aanschuiven aan de onderhandelingstafel, had juist wel de voorkeur van D66, dat als winnaar uit de stembusgang was gekomen.

D66 staakt verzet tegen ChristenUnie

Maar D66 heeft nu haar verzet gestaakt om in zee te gaan met de conservatieve Christenunie. D66-leider Sigrid Kaag maakte op een partijbijeenkomst bekend dat ze de blokkade tegen de ChristenUnie zou opheffen. Het enige alternatief zou zijn om nieuwe verkiezingen te houden, zegt ze, maar "die verlammen de politiek ten minste nog een halfjaar. Dan blijven de grote besluiten uit. Dat verdient ons land niet."

D66 is dus bereid de coalitie van de voorbije vier jaar voort te zetten, maar niet het beleid, was Kaag wel duidelijk. Het moet "progressiever, genereuzer, opener en menselijker". Met name op het gebied van klimaat en investeringen in het onderwijs wil de partij meer van haar wensen verwezenlijkt zien. "We doen het goed of we doen het niet."

Dat D66 en ChristenUnie vier jaar geleden samen in een coalitie stapten, was zeker niet vanzelfsprekend. Waar de partijen elkaar vaak vinden op terreinen als klimaat en migratie, zijn er ook grote meningsverschillen, met name op het gebied van de medische ethiek. 

Meest gelezen