Maandag opent Barvatar officieel de deuren.

Eerste 'hotspot' voor gamers en e-sporters opent in Gent: "Voor liefhebbers én professionals"

FIFA-wedstrijden onder de vrienden, e-sportstoernooien voor gevorderden en zelfs opleidingen voor ouders over games en kinderen: de eerste videogamehotspot in ons land, Barvatar, in een feit. De bar opent volgende week maandag haar deuren in het winkelcentrum Gent Zuid. "Tussen beginnende en professionele gamers heb je in ons land een groot gat. Daar willen we ons op focussen."

Bij Barvatar in Gent kan je vanaf volgende week een avond uitgaan met een PlayStation-bakje in de handen. "We zijn een leuke bar waar je iets kan drinken of eten, en combineren dat met e-sports. Want videogames verbinden wel degelijk mensen", legt medeoprichter Wouter Maenhaut (33) uit. Er zijn meer dan 20 pc’s, evenveel spelcomputers en een resem games voor beginners en gevorderden. 

"We gaan ook gevorderde en professionele e-sporters faciliteren. Zo hebben we een trainingsruimte waar competitieteams terecht kunnen", gaat Maenhaut verder. Onder andere de spelers van de Universiteit Gent, HOGENT en KAA Gent komen hier binnenkort oefenen. Verder hebben we ook een professionele studio om wedstrijden en evenementen te streamen of uit te zenden met live-commentaar."

(Lees verder onder de foto)

Barvatar heeft ook een professionele studio om wedstrijden uit te zenden.

Het concept van de zaak is volgens haar oprichters uniek in ons land. Ze willen bovendien een brug creëren tussen beginners en professionele spelers. "Tussen beginnende en professionele gamers heb je in ons land een groot gat. Daar willen we ons op focussen: zo kunnen we talent ontwikkelen en ondersteunen", stipt Maenhaut aan. 

De industrie van videogames en e-sports is groot en blijft maar groeien
Wouter Maenhaut, medeoprichter van Barvatar

Videogames zijn momenteel populairder dan ooit en de wereld van e-sports is gigantisch, vertelt Maenhaut: "Net zoals bij andere sporten heb je volledige circuits met lokale clubs, wereldkampioenschappen en alles daartussenin. Topspelers krijgen aangepaste voeding en worden begeleid om hun fysieke conditie op peil te houden. Het is een industrie die al groot is en maar blijft groeien."

Opleidingen voor scholen en ouders

Barvatar zal ook verschillende opleidingen organiseren. Niet alleen voor gamers, maar ook voor scholen en ouders die iets willen bijleren over de wereld van e-sports. "Videogames zijn een handig medium om bepaalde vaardigheden aan te leren. Ze raken steeds meer ingeburgerd in het onderwijs. Naast schoolgroepen richten we ons ook op ouders: zo hebben we opleidingen over hoe je het best omgaat met games in de opvoeding van kinderen", besluit Maenhaut.

Als het concept aanslaat, wil Barvatar na Gent ook andere Belgische steden veroveren. Op maandag 4 oktober opent de zaak officieel haar deuren.  Reserveren kan op de website van de bar. 

Meest gelezen