Er zijn nog 70 studentenkamers beschikbaar in en rond Hasselt, minder dan de helft van vorig jaar

 

Limburgse studenten kiezen opnieuw volop voor een kot. Bijna alle 2900 studentenkamers die geregistreerd zijn bij de UHasselt en de twee hogescholen zijn volzet. Er zijn nog maar 70 kamers beschikbaar. 

De situatie is bij de start van dit academiejaar uiteraard helemaal anders dan vorig jaar toen we volop in de coronapandemie zaten en van thuis uit lessen volgen en taken uitvoeren de norm was.  Vorig academiejaar waren er rond deze tijd dan ook nog 200 kamers te huur, nu zijn er dus maar 70 meer beschikbaar. Volgens Katrien Vanheusden, verantwoordelijke studentenvoorzieningen van de UHasselt, zijn daar twee verklaringen voor. "Uiteraard vindt het onderwijs zowel bij de UHasselt, de UCLL als de PXL zo goed als volledig weer 'on campus' plaats, waardoor studenten graag dichter bij het onderwijsgebeuren verblijven. Een andere verklaring kan zijn dat de studenten heel lang thuis hebben gezeten en heel graag eens van omgeving willen veranderen."

Nog altijd goedkoper op kot in Limburg

70 kamers beschikbaar lijkt niet zoveel, maar dat er een tekort dreigt, betwijfelen ze bij de UHasselt omdat studenten die een kamer zoeken er nog altijd één vinden.  De eerder geringe beschikbaarheid van studentenkamers vormt ook geen druk op de huurprijzen. Die zijn gemiddeld met 2 % gestegen, wat overeenkomt met de huurprijsindexering. Een studentenkamer in Hasselt, Genk of Diepenbeek kost gemiddeld 294 euro, een studio 420, dat is nog altijd minder dan in andere studentensteden. 

Meest gelezen