Federale regering geeft lening van 1,2 miljard aan Wallonië voor wederopbouw

De federale regering geeft het Waals Gewest een lening van 1,2 miljard voor de heropbouw na de overstromingsramp van juli. Dat hebben premier Alexander De Croo (Open VLD) en Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De lening is bedoeld voor grote infrastructuurwerken - zoals de heropbouw van bruggen en scholen - en dient terugbetaald te worden tussen 2025 en 2035. 

De overstromingen hebben in Wallonië nooit geziene schade aangericht. Het armlastige Waals Gewest heeft niet de middelen om de heropbouw te dragen. De schade wordt geschat op zo'n 3 miljard, terwijl het hele budget van het Waals Gewest amper 15 miljard is.

Daarom had staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) een solidariteitsfonds van 1,2 miljard voorgesteld om de overstromingsschade aan cruciale infrastructuur te herstellen, waarvan het federale niveau de helft voor zijn rekening zou nemen. Maar dat bleek wettelijk moeilijk, want door de staatshervormingen zijn de gewesten verantwoordelijk.

Twee weken geleden had Waals minister-president Di Rupo een brief geschreven aan de federale regering waarin hij vroeg om een lening. Gisteren heeft de federale kern besloten om daarop in te gaan: er komt een lening met een vaste rente van 1,2 miljard voor grote infrastructuurwerken (heropbouw van scholen en bruggen bijvoorbeeld).

Daarnaast krijgen particuliere eigenaars in het rampgebied tot eind 2022 een btw-verlaging van 21 naar 6 procent voor afbraak- en heropbouwwerken. Dat kan verlengd worden indien nodig.

Ook voor bedrijven in het rampgebied gelden er maatregelen. Werkgevers kunnen een belastingvermindering van 25 procent krijgen op de lonen van nieuwe werknemers die ze aannemen. Daarnaast blijft ook nog de mogelijkheid van technische werkloosheid (tot eind dit jaar).

Het is overduidelijk dat we in de toekomst meer kunnen worden geconfronteerd met de impact van de klimaatverandering en de weersomstandigheden

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Tot daar de aanpak van de overstromingsramp van afgelopen zomer. Premier De Croo kijkt ook naar de toekomst. "Het is overduidelijk dat we in de toekomst meer kunnen worden geconfronteerd met de impact van de klimaatverandering en de weersomstandigheden, ook in ons land."

De Croo is voorstander van een meer structurele aanpak. Hij heeft een brief gestuurd aan de ministers-presidenten  waarin hij een interfederaal solidariteitsmechanisme voorstelt dat kan worden geactiveerd bij uitzonderlijke rampen. VRT NWS verneemt bij de Vlaamse regering dat die bereid is om het voorstel van premier De Croo te bekijken.

Bekijk hier een fragment van de persconferentie van premier Alexander De Croo en Waals minister-president Elio Di Rupo.

Videospeler inladen...

Meest gelezen