Femke den Hollander/De Republiek

Fijnstof uit tunnel onder 't Zand in Brugge verwerkt in servies om te waarschuwen voor gevaren van fijnstof

Uit de tunnel onder 't Zand in Brugge is een hoop roet gehaald. Kunstenaars hebben dat roet verwerkt in de glazuurlaag van een reeks serviezen. Het is een bijzondere manier om te waarschuwen voor de gevaren van fijnstof.

Begin deze week werd de tunnel van de ondergrondse parkeergarage onder 't Zand in Brugge een tijdje afgesloten. Van de grond en de muren werd fijnstof, vooral afkomstig van autoverkeer, verzameld. "Op sommige elektriciteitskasten lag het stof zo dik dat we het er maar af te schrapen hadden. We haalden makkelijk een halve kilo fijn stof op in één nacht", zegt Emma Petillion van cultuurhuis De Republiek uit Brugge. "Het is confronterend om te zien hoeveel absurde hoeveelheden er aanwezig waren. Stof dat we normaal inademen."

Van zo'n bord eten, is veiliger dan elke dag dit stof in te ademen

Emma Petillion, cultuurhuis De Republiek

Het verzamelde stof is verwerkt in een doorzichtige glazuurlaag van borden, potten, tassen en kommetjes. Dat geeft het servies verschillende kleurschakeringen en moet de lucht visueel voorstellen. "Het stof dat we verzamelden op de grond is iets zwarter en gestructureerder omdat het rubber van autobanden bevat. Aan de muren zit er meer roet en ook zware metalen en uitlaatgassen."

De makers willen met het servies een boodschap uitdragen. "Als je aan mensen zou vragen of ze van een bord geglazuurd met fijnstof zouden willen eten, zouden ze hun neus ophalen. Toch is dat veiliger dan elke dag dat stof in te ademen, wat we nu eigenlijk doen", vervolgt Emma Petillion.

Femke den Hollander/De Republiek

Dit kunstproject ontstond in Rotterdam en reist sindsdien de wereld rond. Na onder meer Peking, Jakarta en Berlijn was nu dus Brugge aan de beurt. Binnenkort volgt Londen. In het voorjaar van 2022 krijgt ook Oostende zijn eigen fijnstofservies.

Het servies kopen kan je niet. Het is alleen bedoeld om het debat rond fijnstof aan te zwengelen.

Femke den Hollander/De Republiek

Meest gelezen