DNA-staal ter illustratie

Gewezen agent na 35 jaar geïdentificeerd als moordenaar: Franse "cold case" opgelost dankzij DNA-onderzoek 

In Frankrijk is de dader van een reeks moorden in de jaren 80 geïdentificeerd. De man werkte destijds bij de gendarmerie in Parijs. Hij was opgeroepen om een DNA-staal af te staan, maar pleegde kort voordien zelfmoord. In een brief die hij achterliet, zei hij "le Grêlé" ("de pokdalige") te zijn, de verdachte die al 35 jaar lang wordt gezocht voor verschillende moorden en verkrachtingen, onder meer op een elfjarig meisje. DNA-sporen hebben intussen bevestigd dat hij de dader is.

Voor je dit artikel leest: heb je vragen over zelfdoding of worstel je zelf met donkere gedachten? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan telefonisch via het nummer 1813, maar ook chatten of mailen is mogelijk.

"Le grêlé", "de pokdalige": dat was de bijnaam van een verdachte die jarenlang werd gezocht voor minstens vier moorden en zes verkrachtingen die in de jaren 80 en 90 plaatsvonden in Parijs en omgeving. 

De eerste moord waarvan de man werd verdacht, was die op Cécile, een elfjarig meisje. Het lichaam van het kind werd in mei 1986 teruggevonden in de kelderverdieping van een appartementsgebouw in het negentiende arrondissement van Parijs. Ze was verkracht en vermoord. 

De politie verspreidde al snel een robotportret van een mogelijke dader. Dat kwam er na tips van verschillende mensen die een jonge man hadden gezien, met een gezicht dat de sporen van acne droeg. Ook de ouders van het kind hadden de man in de hal gekruist.

Het jaar daarop werd de verdachte ook in verband gebracht met de dubbele moord in Parijs op een jong paar. Ook een moord die in 1994 plaatsvond in Meaux, zo'n 40 kilometer van Parijs, wordt toegeschreven aan dezelfde verdachte. Net als zes verkrachtingen in diezelfde periode.

Op de plaatsen van de misdaden werden DNA-sporen gevonden, maar de dader werd in die 35 jaar niet gevat. Maar recent nog werden 750 mannen opgeroepen die destijds bij de gendarmerie in Parijs werkten. De dader had volgens getuigen namelijk verschillende keren een driekleurige kaart getoond, mogelijk een identificatie als agent, voor hij zijn misdaden beging. Daarom moesten 750 gewezen rijkswachters een DNA-staal afstaan. Bij hen ook de intussen 59-jarige dader François V.

Net voor hij zich moest melden werd de man dood aangetroffen in een vakantie-appartement in Le Grau-du-Roi, in het zuiden van Frankrijk, niet ver van de plek waar hij woonde met zijn vrouw. De man bleek zelfmoord te hebben gepleegd. In de brief die hij achterliet, zegt hij dat hij de dader is van de moorden en verkrachtingen.

de dader zal nooit voor de rechter verschijnen, een ontgoocheling toch

advocaat van de familie van een slachtoffer

Hij verklaarde dat hij destijds had gehandeld uit een impuls, en dat hij sinds 1997 geen misdaden meer had begaan. Daarmee is een van de oudste "cold cases" - onopgeloste zaken - van de gerechtelijke politie in Parijs nu dus toch nog opgelost geraakt. 

De advocaat van de familie het jongste slachtoffer Cécile zegt tegelijk opgelucht te zijn dat de dader bekend is, maar hij betreurt ook dat er veel elementen voor eeuwig onduidelijk zullen blijven. "De man zal nooit voor de rechter worden gebracht" zei de advocaat nog. 

Meest gelezen