AFP or licensors

Gewezen Frans president Nicolas Sarkozy opnieuw tot celstraf veroordeeld, deze keer voor zijn verkiezingsuitgaven

Een rechtbank in de Franse hoofdstad Parijs heeft oud-president Nicolas Sarkozy veroordeeld tot een effectieve celstraf van 1 jaar. Sarkozy stond terecht voor zijn verkiezingscampagne van 2012. Die kostte 20 miljoen euro méér dan wat wettelijk was toegelaten. De rechter oordeelde dat Sarkozy daarvan op de hoogte was. 

Sarkozy was zelf niet aanwezig in de rechtbank. Zijn advocaat heeft al aangekondigd dat hij in beroep gaat tegen het vonnis. In maart was hij Sarkozy in een andere zaak al veroordeeld tot een celstraf.

Fraude dateert van 2012

Tijdens de presidentsverkiezingen van 2012 stond president Nicolas Sarkozy er niet goed voor. Hij zou die verkiezingen uiteindelijk ook verliezen van François Hollande. Om toch te kunnen winnen, had Sarkozy onder meer grote en dure meetings laten organiseren, zonder zich iets aan te trekken van het uitgavenplafond voor zijn campagne. 

Uiteindelijk kostte zijn campagne meer dan 42 miljoen euro, bijna het dubbele van wat was toegelaten, namelijk 22,5 miljoen. Om dat te verbergen was in zijn partij UMP een systeem van dubbele boekhouding opgezet. De fraude liep langs een bevriend privé-bedrijf, Bygmalion. 

Sarkozy was op de hoogte van de verkiezingsuitgaven 

rechter Caroline Viguier

De aanklager had een jaar celstraf gevraagd, waarvan 6 maanden effectief. Maar de rechter sprak onverwacht een nog strengere straf uit, namelijk 1 jaar effectief. Een verrassing ongetwijfeld voor Nicolas Sarkozy, die zelf niet aanwezig was op de zitting. Ook in de loop van het proces was hij maar één keer naar de rechtbank gekomen. Het vonnis zal trouwens niet meteen worden uitgevoerd, de advocaat van Sarkozy heeft gezegd dat hij in beroep gaat. 

In dezelfde zaak stonden ook 13 anderen terecht. Het gaat om mensen van zijn voormalige centrumrechtse partij UMP (nu LR) en om verantwoordelijken van het - intussen failliete - bedrijf Bygmalion. Hen werd verweten een systeem van dubbele boekhouding te hebben opgezet. Verschillende van hen zijn ook veroordeeld tot celstraffen, al dan niet met uitstel. Spilfiguur Jerôme Lavrilleux, destijds de adjunct-campagnedirecteur van Nicolas Sarkozy, heeft twee jaar effectief gekregen. Die mag hij thuis uitzitten, met een enkelband. 

Thuis met enkelband?

Nicolas Sarkozy was Frans president van 2007 tot 2012. Zelf ontkent hij dat hij op de hoogte was van de illegale financiering van zijn verkiezingscampagne. 

In maart van dit jaar was hij al veroordeeld in een andere zaak. De "zaak-Bismuth" draaide om de beïnvloeding van een magistraat, daarvoor kreeg hij een celstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar effectief. Hij is de eerste gewezen president ooit, die tot opsluiting is veroordeeld. Maar omdat Sarkozy in beroep ging, moest hij toen niet meteen de cel in. Dat is nu dus ook het geval. 

Mocht zijn celstraf worden bevestigd, dan zal hij die overigens thuis mogen uitzitten, met een enkelband. Dat geldt niet alleen voor de president, maar voor alle veroordeelden in deze zaak. Er lopen nog andere rechtszaken tegen Sarkozy, onder meer over de financiering van zijn campagne van 2007. 

Nicolas Sarkozy een paar dagen geleden, bij een voetbalwedstrijd van PSG
AFP or licensors

Meest gelezen