Ideaal betaalmiddel voor duistere praktijken: waarom dure horloges zo populair zijn op de zwarte markt

Spelersmakelaar Mogi Bayat zou voetballers met horloges ter waarde van 50.000 euro beloond hebben om wedstrijden te vervalsen, zo stelt een anonieme speler in een reportage van de RTBF. Geen onverstandige keuze, zegt Elke Op de Beeck, conservator van het Horlogeriemuseum in Mechelen.

In een reportage van de RTBF over het voetbalschandaal "Operation Zero" getuigt een anonieme speler over de werkwijze van spelersmakelaar Mogi Bayat. De felbesproken makelaar zou dure horloges uitgedeeld hebben om voetballers naar zijn hand te zetten.

Een duur horloge blijkt de ideale handelswaar te zijn op de zwarte markt. "Net als goud en diamanten is het een klein object met een grote waarde", aldus Op de Beeck. "Horloges wisselen ook gemakkelijk van hand tot hand zonder dat iemand het gezien heeft. Het perfecte middel dus als betaalmiddel voor zaken die het daglicht niet mogen zien."

Net omdat zulke objecten gemakkelijk doorgegeven worden, is het heel moeilijk te achterhalen waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Soms worden horloges wel verzekerd of worden gestolen horloges aangegeven bij de politie, maar dat gebeurt vooral in de hogere prijscategorieën. "Want er zijn horloges die tot 20 miljoen euro waard zijn", verduidelijkt Op de Beeck. "Die zijn veel gemakkelijker te traceren net omdat ze zo exclusief zijn. Horloges van 50.000 euro worden net genoeg geproduceerd om anoniem te kunnen blijven."

Op de Beeck vermoedt dat spelers die horloges ontvangen zouden hebben, die vooral als statussymbool zullen houden, maar doorverkopen is natuurlijk ook altijd een mogelijkheid. In normale gevallen verliest een horloge zijn waarde het moment het op de markt komt. "Vergelijk het met een nieuwe auto kopen, het moment dat je de garage buitenrijdt, kan die enkel nog aan tweedehandsprijs doorverkocht worden", verduidelijkt Op de Beeck. In dit geval zou het echter kunnen dat de horloges meer waard worden net omdat ze gedragen werden door een bekend figuur.

Het verkopen van horloges kan via verschillende officiële wegen, bijvoorbeeld via tweedehandswebsites of zelfs veilinghuizen. In zulke gevallen zijn er verschillende factoren die invloed hebben op de prijs. "Verzamelaars zijn meestal op zoek naar "mint condition", dat wil zeggen weinig gedragen en liefst met een doosje en certificaat erbij." Op de Beeck betwijfelt echter dat spelers die een horloge zouden ontvangen hebben in een omkoopschandaal, dat ooit via officiële kanalen zouden doorverkopen.

Meest gelezen