Pixabay

Hulplijn voor boeren met problemen wordt overspoeld met oproepen

Vzw "Boeren op een Kruispunt" uit Aalter krijgt meer oproepen van boeren met problemen dan in heel 2020. "Vooral varkensboeren hebben het moeilijk," zegt Els Verté van de vzw.

Er zijn verschillende redenen waarom er dit jaar zoveel oproepen zijn. "Het is begonnen in december vorig jaar," zegt Els Verté van vzw Boeren. "Toen was er niet alleen de coronacrisis, maar ook de Afrikaanse varkenspest waardoor er heel weinig geëxporteerd kon worden." Daarbovenop zijn de voederprijzen sterk gestegen en is de verkoopprijs van varkens erg laag. "Dus steken de boeren nu eigenlijk geld toe als ze een varken verkopen," gaat Els verder. "En dat gaat in sommige bedrijven tot tienduizenden euro's verlies per maand. Dat zijn niet alleen financiële, maar soms ook familiale drama's."

Het is geleden van de vorige grote varkenscrisis in 2015 dat we nog zoveel oproepen hebben gekregen

Els Verté van de vzw Boeren op een Kruispunt

De cijfers liegen er niet om.  Deze maand alleen al kreeg de vzw 12 nieuwe aanmeldingen waar begeleiding voor opgestart is. "Maar daarnaast worden we ook overstelpt met telefoontjes van ongeruste varkenshouders die een luisterend oor zoeken en hun frustatie willen uiten," zegt Els.

Landbouwers met financiële of mentale problemen kunnen altijd en gratis terecht op 0800/99 138 of op deze website.

Onze reporter Gitte Van Hoyweghe ging op bezoek bij een varkensboer. Bekijk de reportage uit "Laat" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen