Radio 2

In 1 dag 29 wolfskeeshonden erbij: dierenasiel Ninove zoekt extra hulp door onvoorziene drukte

Het dierenasiel van Ninove zoekt dringend helpende handen: van trimmers tot opvanghuizen. Een familie die wolfskeeshonden kweekte als hobby, kon er niet meer voor zorgen en moest 54 honden uit handen geven. Daarvan kwamen 29 wolfskeeshonden in het asiel in Ninove terecht, maar zij kunnen dat werk niet alleen aan.

Het is deze week extra druk in Dierenasiel Ninove. Daar vangen ze sinds maandag 29 wolfskeeshonden op, die door de Inspectie Dierenwelzijn in beslag werden genomen. Een familie die honden kweekte als hobby, kon er niet langer voor zorgen. "Maandag kregen we van de Inspectie Dierenwelzijn het bericht dat we ons moesten klaar houden. Ze gingen die dag een inbeslagname doen op een adres in de buurt van Ninove waar er te veel honden zaten", klinkt het bij Martine Van Den Steen van het dierenasiel. "Ik had nooit verwacht dat het om 54 honden zou gaan." 

Martine schakelde de hulp in van een ander dierenasiel, Dierenplezier Zennevallei. Dat asiel nam 24 honden onder zijn hoede. "En een van de dieren hebben we moeten laten inslapen. Het beestje zat vol tumoren."

Geen broodfok

Er zou geen sprake zijn van broodfok, maar wel van familiale omstandigheden. De dieren konden vrij rond lopen en ze hadden ook genoeg te eten. "Maar er waren er op een gegeven moment veel te veel en ze hadden de juiste middelen niet meer om ze te verzorgen", legt Martine uit. "De vacht van wolfskees­honden heeft heel wat verzorging nodig en daar liep het mis." 

We zoeken trimmers, want de vacht van de dieren is slecht verzorgd
Martine Van Den Steen van Dierenasiel Ninove

Het dierenasiel heeft dringend trimmers nodig. De vacht van de wolfskeeshonden is intussen zo gegroeid dat het op een schapenvacht lijkt. Het wordt een hele klus, vreest Martine: "maar wat we kunnen uitborstelen, zullen we doen." 

Op zoek naar (tijdelijke) thuis

Martine zoekt ook opvanghuizen voor de dieren. "Wie voor een wolfskeeshond wil zorgen, moet zeker geen schrik hebben. Ze hebben enorm zachte karakters", vertelt ze. "Ze zijn eerder schuw, omdat ze de socialisatie gemist hebben. Als ik er naartoe ga, dan gaan ze soms gaan lopen. Ze willen eigenlijk gerust gelaten worden, en als ze aandacht willen, dan komen ze wel naar je toe."

Wie geïnteresseerd is om als opvanghuis te werken, moet niet aan grote eisen voldoen, laat Martine nog weten. "Je moet wel tijd hebben om de vacht te onderhouden. Daarnaast heb je ook een goede omheining nodig, zodat ze niet kunnen weglopen. En een grote portie geduld. Nog niet elke hond is zindelijk, dus daar kruipt echt nog tijd en geduld in."

Meest gelezen