Radio 2-Boy George in The Boutique Gallery

Culture Club-zanger Boy George verkoopt schilderijen in Sint-Martens-Latem: "Heel glamoureus, zeer Ziggy Stardust"

De Britse zanger Boy George, bezoekt vandaag kunstgalerij The Boutique Gallery in Sint-Martens-Latem waar enkele van zijn werken verkocht worden. De wereldster, bekend van onder meer de hit "Karma chameleon", blijkt ook een gepassioneerd schilder. In gesprek met Radio 2 geeft hij toe dat hij altijd een beetje blijven hangen is in de jaren 70, maar dat zijn leven een pak interessanter is geworden sinds hij mediteert.

Boy George zakte donderdag af naar The Boutique Gallery in Sint-Martens Latem waar een deel van zijn kunstwerken tentoongesteld wordt. "Het is een collectie van zelfgemaakte schilderijen, schermafdrukken en kraalwerk", vertelt de internationale ster op Radio 2. Hij omschrijft de collectie zelf met volgende kernwoorden: "Glamoureus, Ziggy Stardust en punkrock."

Hoewel hij beweert dat de jaren 70 altijd zijn favoriete decennium zal blijven, lijkt de excentrieke ster de wereld van de "rock and roll" definitief achter zich gelaten te hebben. Hoewel de discotheken vannacht openen in België heeft de zanger geen ambitie om het nachtleven in te duiken en het feit dat hij er op 60-jarige leeftijd nog zo goed uitziet, dankt hij naar eigen zeggen aan genoeg water drinken en mediteren. "Mijn leven is nu een stuk interessanter dan vroeger. Ik mediteer met ogen open, dat helpt me om meer bewust te zijn van wat ik zie en denk." 

Een ontdekking in Monaco

Niels William, die bekend raakte als zanger en ooit mee K3 oprichtte, heeft verschillende kunstgalerijen waarvan één in Sint-Martens-Latem. De galerij wordt er uitgebaat door Ellen Christiaen, de vrouw van William. Beiden zijn gepassioneerd door kunst. Zij mogen de pluimen op de hoed steken voor deze tentoonstelling.

De ster is een ware ontdekking, zegt William. "Wij hebben eind 2019 ontdekt dat hij een eerste kunsttentoonstelling hield in Monaco. Dat vonden we prikkelend en we hebben zijn management gecontacteerd", legt William uit bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Wonder boven wonder kregen we snel een uitnodiging om de man en zijn entourage te ontmoeten."

Het koppel mocht naar Londen om de man te ontmoeten en de rest is geschiedenis. "Eigenlijk stond zijn bezoek naar hier gepland voor vorig jaar, maar door corona is dat toen niet gelukt."

Wereldster, maar bescheiden

Toen William en zijn vrouw Boy George ontmoetten, was dat toch wel spannend: "Je spreekt hier wel van een wereldster. We zijn die avond in Londen met hem gaan eten. Wij waren echt onder de indruk. Een echt lieve man."

Boy George is altijd een zeer opvallende en herkenbare figuur geweest: kleurrijke make-up, hoeden in alle vormen en een opvallende kledingstijl, maar stelt de man iets voor als kunstenaar? "Je ziet zijn stijl toch wel in zijn kunstwerken", zegt William. "We zijn bij het opstellen van de tentoonstelling erg onder de indruk geweest van wat hij allemaal op een doek krijgt."

Radio 2

Zijn stijl?

De werken van de ster situeren zich binnen de "mixed media": een mix van verschillende technieken en materialen. Ze zijn niet alleen te bekijken, maar kunnen ook gekocht worden. "Sommige werken zijn zeer betaalbaar, voor een paar duizend euro heb je al een werk", zegt William. En het is de moment om een werk te kopen, want: "Volgend jaar komt er een film uit over de man zijn leven. Dan stijgen die kunstwerken nog meer in waarde. Maar dat is niet het belangrijkste, je moet vooral een werk mooi vinden."

Voor een paar duizend euro heb je al een werk van Boy George
Niels William
Rechtenvrije foto's van The Boutique Gallery , schilderij "Purple Rain"

"De schilder is opvallend woke in zijn werken. We zitten nu in een sterke woke-cultuur en we merken dat Boy George eigenlijk in de jaren 80 al ongelooflijk woke was", zegt William. ("Woke" zijn is het zich bewust zijn van problemen zoals discriminatie, racisme en andere maatschappelijke problemen in onze samenleving,red.)

De wereldster is enorm "woke" in zijn kunstwerken
Niels William

De Britse zanger vindt ons land best interessant: "Hij vertelde me dat België het eerste land is waar hij ooit de grens voor heeft overgestoken. Ons land heeft toch wel een speciaal plekje in zijn hart."

Rechtenvrije foto's van The Gallery Boutique, schilderij "Mexican Wave"

Niels William heeft zelf ook een muzikale carrière achter de rug als mede-oprichter van K3, schrijver en zanger van hits, maar daar is het nog nooit over gegaan met de ster. "Neen, toch niet. Misschien dat zijn entourage Google wel eens gebruikt heeft om mij op te zoeken, maar eigenlijk niet. Wie weet zingen we nog wel eens een duet samen", lacht William.

De werken van Boy George zijn van 2 tot en met 24 oktober 2021 te bezichtigen in de galerij.

Meest gelezen