Animal Rescue Service VZW

Jonge en verzwakte jan-van-gent strandt in Sint-Truiden: "Ik dacht eerst dat het een grote meeuw was"

De Animal Rescue Service heeft gisteren een jonge jan-van-gent opgehaald in Sint-Truiden. Een voorbijganger had de vogel opgemerkt aan de parking van het zwembad. 

De jan-van-gent werd opgemerkt door kapper Geert Swartenbroekx uit Sint-Truiden, hij was te voet op weg naar de tennisclub en zag de vogel stil zitten op het voetpad aan het zwembad. "Hij leek op een eend of een meeuw en had grote zwemvliezen, maar toen ik dichterbij kwam, merkte ik dat hij niet kon vliegen. En dan heb ik wat rondgebeld, eerst naar het asiel en een opvang in Zonhoven. Uiteindelijk is het Animal Rescue Team uit Sint-Truiden hem komen ophalen. En die man was heel verrast toen hij de vogel zag." De gestrande vogel is namelijk een jonge jan-van gent, die normaal gezien aan de kust leeft. 

Het had grote zwemvliezen en leek op een eend of een meeuw

Geert Swartenbroekx

Het Animal Rescue Team bracht de jan-van-gent meteen over naar het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Oostende. "Het dier was verzwakt en uitgedroogd", vertelt Mathieu Helleputte. "Het is nog een jonge en onervaren vogel. Waarschijnlijk heeft hij een luchtstroom gevolgd en is dan de weg kwijtgeraakt." 

Als de vogel aangesterkt is, zal hij worden vrijgelaten. 'Ik ben toch blij dat ik gebeld heb", besluit Geert Swartenbroekx.

Animal Rescue Service VZW

Meest gelezen