Kleuters worden getrakteerd op volksdansen in de school: “Geen chips of koekjes wel een leuke activiteit”

In de kleuterschool Ondersteboven in Heppen is er afgestapt van de traditionele traktaties in de klas. De kleuters mogen nu ter ere van de jarige een heuse activiteit volgen. Aan de reacties van de kinderen te merken, beleven die daar enorm veel plezier aan. 

Vandaag was het de beurt aan Maya om te trakteren. Zij werd afgelopen week 5 jaar en haar opa kwam de klas een les in volksdansen geven. “Un, dos tres”, roept opa Ghislain naar de klas van juf Gwenny. De kinderen staan geboeid te luisteren hoe ze hun volgende pasjes moeten zetten. “Ik kan dansen zoals K3”, zegt een meisje. Een vriendinnetje vult haar aan: “En ik kan Elsa dansen.” 

(lees verder onder de foto)

Maar de kinderen gaan helemaal uit de bol op de klassieke tonen van een liedje waarop je kan volksdansen. Juf Gwenny: “Het is de bedoeling dat zij de jarige op een unieke manier vieren. We houden niet zo van het traditionele. En zo komen ook de talenten naar boven van de ouders of de grootouders.” 

“Het is veel fijner”, zegt een klasgenootje van de jarige. “Ik vind snoepjes wel lekker, maar sommige dingen op verjaardagsfeestjes vind ik ook leuk.” In het verleden zijn de kleuters al getrakteerd op een uitstap naar het blotevoetenpad. Er is ook al iemand een boom komen planten en vogelhuisjes komen zetten.

“Traktaties met snoep, dat werd een beetje te veel. De kinderen vonden het zelf ook niet meer leuk. En dit vinden ze ook veel fijner, de leerkrachten ook trouwens”, lacht juf Gwenny. Ook de jarige Maya is in de wolken: “Het is erg plezant, want ik heb dit nog nooit gedaan.”

Meest gelezen