La Palma is 10 hectare groter na vulkaanuitbarsting: versteende lava doet schiereilandje ontstaan

Ruim tien dagen na de uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja op La Palma is het Canarische Eiland meer dan 10 hectare groter geworden. Wanneer de gloeiende lavastroom van de vulkaan zich in het zeewater stort, versteent hij immers, waardoor een soort schiereilandje is ontstaan dat nog blijft aangroeien.  

In de nacht van dinsdag op woensdag bereikte de lava van de Cumbre Vieja na tien dagen de Atlantische Oceaan. Ze stortte zich minstens 100 meter naar beneden langs een steile kust. Witte stoom steeg op vanaf de kustlijn, waar de lava in het zeewater stroomde.  

Zodra de lava, die een temperatuur van 1.000 graden Celsius heeft, in contact komt met het water begint ze te verstenen. Zo heeft zich intussen een klein schiereiland gevormd dat ongeveer 500 meter breed is, meldt het Spaanse wetenschappelijke instituut CSIC op Twitter.

Bekijk hieronder de laatste beelden van het nieuwe lava-eiland in de oceaan en de dronebeelden boven de kratermonden en de lavastroom naar zee:

Videospeler inladen...

Er was gewaarschuwd voor mogelijke explosies en uitstoot van giftige gassen wanneer de lava de zee zou bereiken. Uit voorzorg werden mensen geëvacueerd. Drie kustdorpen werden afgesloten. 

Toxische wolken

Gezondheidsrisico's door toxische gassen zijn tot dusver evenwel uitgebleven, doordat een sterke wind de rookwolken niet landinwaarts joeg, maar juist heel snel naar de zee dreef. 

Het gevaar is echter niet geweken. De Spaanse weerdienst verwacht dat de wind in de loop van deze avond zal draaien, waardoor de toxische stoffen mogelijk wel landinwaarts worden geblazen. De zowat 300 inwoners van vier districten in het getroffen gebied moeten nog altijd binnenblijven. 

Ook de lavastroom zelf blijft nog zorgen baren. Die stroomt nu nog altijd naar beneden en stort zich dan vanaf een klif in zee. 

Zoals een rivier, zo lijkt het. Maar de lavastroom ís geen rivier, benadrukken wetenschappers. Het risico blijft bestaan dat de stroom door het oneffen terrein uitdijt over een breder gebied, en zo nog meer huizen of landbouwgrond (voornamelijk bananenplantages) vernielt.

Op dit moment zijn al meer dan 850 huizen en 30 kilometer wegen op het eiland verwoest. 

Meest gelezen