© Kris Van de Sande www.krisvandesande.be

Matteo Simoni wordt een geest in het Jenevermuseum van Hasselt

Vanaf 1 oktober wonen er geesten in het Jenevermuseum van Hasselt. Hun stemmen kan je horen door de "Geestendetector", een gloednieuwe interactieve audiogids, ingesproken door o.a. Matteo Simoni, Filip Peeters en Ann Miller. Ze spelen de stokers van weleer. Bezoekers kunnen zo ervaren hoe het was om te wonen en te werken in een jeneverstokerij anno 1900.   

Oktober is jenevermaand en dat wil het Jenevermuseum niet zomaar laten voorbij gaan. Op 1 oktober kunnen bezoekers de nieuwe 'Geestendetector' ontdekken, waarmee de bezoeker niet alleen in het productieproces van jenever duikt, maar ook meer te weten komt over de sociale (wan)toestanden in die periode. 

Die geesten zijn de directeur van de stokerij, de meester-stoker, de leerling-stoker, de meesterknecht en de bottelaarster

Het is een fictief verhaal dat ingesproken wordt door bekende stemmen en die dienst doen als geesten. “Die geesten zijn de directeur van de stokerij, de meester-stoker, de leerling-stoker, de meesterknecht en de bottelaarster”, aldus museumdirecteur Davy Jacobs. “Via augmented reality duiken zij overal op in de museumstokerij. Aan de hand van audiofragmenten laten zij je ervaren hoe het was om te wonen en te werken in een jeneverstokerij anno 1900. Voor hun stemmen deed het Jenevermuseum een beroep op topacteurs als Matteo Simoni (meesterknecht), Filip Peeters (stokerijdirecteur), An Miller (bottelaarster), Ludo Hoogmartens (meester-stoker) en Robrecht Vanden Thoren (leerling-stoker). Bovendien zorgen extra animaties en video’s ervoor dat wie nog meer wil weten over het opzetten van een beslag, het distilleren van moutwijn, het afwerken met kruidenaroma’s enz. niet op zijn honger – of beter dorst – blijft zitten.”

Jenevermuseum herontdekken

“Dit is ideale kans voor alle Limburgers om het Jenevermuseum te (her)ontdekken”, licht burgemeester Steven Vandeput toe, “Want de geestendetector zit vervat in het gewone toegangsticket tot het museum. De huidige bezoekers van het museum komen vooral uit West- en Oost-Vlaanderen of Antwerpen. Met de geestendetector willen we de Limburgers en de Hasselaren opnieuw én anders laten kennismaken met de oorsprong en ontwikkeling van onze nationale drank, maar ook met hoe geur en smaak een rol spelen in het productieproces én met de perfect serve van jenever.”

(Lees verder onder de foto)

© Kris Van de Sande www.krisvandesande.be

Jeneverfeesten

Ook de Jeneverfeesten zullen opnieuw kunnen plaatsvinden op 16 en 17 oktober. In normale jaren lokken die feesten tot 100.000 bezoekers. Die zullen dit jaar wel een Covid Safe ticket moeten kunnen voorleggen, ze krijgen dan een polsbandje waarmee ze in alle feestzones binnen kunnen. Het is de traditie dat er tijdens de feesten jevener in plaats van water uit het borrelmanneke stroomt, maar door corona zullen we daar nog een jaartje op moeten wachten.

Meest gelezen