Videospeler inladen...

Meer langdurig zieken activeren? Minister Vandenbroucke (Vooruit) belooft ambitieus plan

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft een "omvattend en ambitieus" plan om meer langdurig zieken weer aan het werk te krijgen. Hij zal dat voorstellen in het kader van de begrotingsbespreking van de federale regering. Dat heeft hij aangekondigd tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

In ons land is meer dan één op de tien werknemers langdurig ziek. Hen weer aan het werk krijgen, is geen makkelijke opgave, terwijl zoveel langdurig zieken zwaar doorwegen op onze sociale zekerheid. Eerder kondigde Vandenbroucke al aan dat er 60 "terug-naar-het-werkcoördinatoren" zouden komen om langdurig zieken naar werk toe te leiden dat ze nog aankunnen. 

Ik wil dat iedereen die erbij betrokken is om een verantwoordelijke bijdrage te leveren zijn bijdrage ook lévert

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit)

"Ik heb geprobeerd om snel werk te maken van een eerste stap", zei Vandenbroucke vanmiddag in de Kamer. De minister beschouwt het attest van arbeidsongeschiktheid als een signaal om in actie te komen en na te denken over kansen die mensen nog hebben en wat ze nog kúnnen. 

Gisteren pleitte werkgeversorganisatie Voka nog voor een zogenoemde "fitnote" ter vervanging van een gewoon ziektebriefje , waarbij de arts aangeeft wat een zieke werknemer wél nog kan. Vandenbroucke vindt dat Voka te veel verantwoordelijkheid bij de arts legt.

"Ik zal de komende dagen in het kader van de begrotingsdiscussie een omvattend en ambitieus plan voorleggen", zegt de minister. "Daarbij zullen we niet alleen het actiedomein verbreden naar ambtenaren of zelfstandigen en niet alleen bijkomende acties ondernemen op het vlak van arbeidsmarktregulering."

"Ik wil dat iedereen die erbij betrokken is om een verantwoordelijke bijdrage te leveren zijn bijdrage ook lévert", zegt Vandenbroucke. Hij noemt man en paard: de gewesten moeten veel ambitieuzer, sterker en efficiënter inzetten op activering van langdurig zieken, maar ook de werkgevers, de ziekenfondsen, de artsen en de betrokken zieken moeten hun verantwoordelijkheid nemen.

Allicht vindt de minister van Volksgezondheid een partner in de Vlaamse regering, want in februari al stelde Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) een actieplan voor om meer langdurig zieken weer aan de slag te krijgen.

Bekijk hieronder de tussenkomst van minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) in de Kamer.

Videospeler inladen...

Meest gelezen