Nog altijd zijn sommige fruittelers niet in orde met de huisvesting van hun seizoensarbeiders

 

Er zijn nog altijd problemen bij de huisvesting van seizoensarbeiders die naar ons land komen voor de fruitpluk. Dat is deze week opnieuw gebleken bij controles in Wellen en Kortessem.

Het is al een oud zeer, de vaak slechte huisvesting van seizoensarbeiders die vooral in deze tijd van het jaar naar onder meer Haspengouw afzakken. Daar is de fruitpluk immers volop aan de gang en dan zijn er te weinig inlandse arbeidskrachten. De voorbije jaren is de reglementering voor de huisvesting van die seizoensarbeiders verstrengd en heelwat fruittelers hebben ook geinvesteerd, maar blijkbaar niet allemaal.

Klachten

Bij een zogenaamde flexactie zijn politie en inspectiesdiensten deze week langsgegaan  in vijf fruitbedrijven in Wellen en Kortessem. Er waren immers klachten gekomen over de ondermaatse huisvesting en problemen met de brandveiligheid. Dat bleek bij een aantal bedrijven ook effectief het geval te zijn. De eigenaars moeten dat nu in orde brengen, de burgemeesters van beide gemeenten zullen het verder opvolgen.

Meest gelezen