AFP or licensors

Noord-Korea wil hotline met Zuid-Korea herstellen, Kim Jong-un verwerpt dialoog met VS

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is bereid om de inter-Koreaanse hotline volgende maand weer aan te sluiten. Een dialoog met de "bedrieglijke" Amerikanen is niet aan de orde. Dat heeft hij gezegd voor de Hoge Volksvergadering.

Kim Jong-un wil de hotline met Zuid-Korea herstellen om "de hoop van de mensen op betere betrekkingen en duurzame vrede tussen de Korea's te realiseren", zo meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Noord-Korea verbrak begin augustus de verbinding met het zuiden. Dat was slechts enkele dagen nadat voor het eerst in een jaar de lijn was heropend.

Kim beschuldigde in zijn toespraak tot de Hoge Volksvergadering van zijn land de Verenigde Staten ervan dialoog voor te stellen, zonder dat het "vijandige beleid" ten opzichte van Noord-Korea verandert. Volgens Kim zijn de militaire dreigementen en het beleid van de VS onveranderd gebleven onder de regering van de Amerikaanse president Joe Biden. Kim noemt het voorstel een "façade om hun bedrog en vijandige daden te verdoezelen". 

Dinsdag voerde Noord-Korea een nieuwe raketlancering uit. Een dag later meldde staatsomroep KCNA dat het ging om een nieuwe hypersonische raket. Het was al de derde raketlancering die Pyongyang deze maand uitvoerde. Een Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de kwestie is donderdag gepland. 

Meest gelezen