Onderwijskoepels en vakbonden één front tegen besparingen: "Zal onderwijs in het hart treffen"

De onderwijskoepels en de vakbonden verzetten zich tegen de besparingen in het onderwijs. Ze zaten vandaag samen met Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) om de aangekondigde besparing van maar liefst 100 miljoen euro te bespreken. De koepels en vakbonden reageren vol onbegrip. "Elke vorm van besparing zal een impact hebben op de kwaliteit van het onderwijs", benadrukt Koen Van Kerkhoven van de Christelijke Onderwijscentrale. Weyts zelf vindt de besparing "niet onredelijk".

Toen minister-president Jan Jambon (N-VA) tijdens zijn Septemberverklaring de begrotingsplannen van de Vlaamse regering uit de doeken deed, werd al snel duidelijk dat er overal bespaard zal moeten worden.

Opvallend: ook in het onderwijs, een sector waarin nochtans hoge noden zijn. Voor het onderwijsveld werd maar liefst een besparing van 100 miljoen euro aangekondigd. En daar zijn de onderwijskoepels en de vakbonden het absoluut niet mee eens. 

"De onderwijskwaliteit blijft gegarandeerd", zegt minister Ben Weyts in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Pleidooi voor investeringen in plaats van besparingen

"Onbegrijpelijk", zo noemde Marianne Coopman de beslissing van de Vlaamse regering. "In het onderwijs moet geïnvesteerd worden, niet bespaard." Daar sluit Koen Van Kerkhoven van de Christelijke Onderwijscentrale zich bij aan. "Iedereen weet dat het onderwijs zich in een heel lastig parket bevindt", klinkt het. Van Kerkhoven verwijst daarmee naar het lerarentekort en de dalende onderwijskwaliteit. 

Besparen is volgens hem dus absoluut nefast. "Ik vrees dat elke vorm van besparing een impact zal hebben op de kwaliteit van het onderwijs", zegt hij.  En dat vindt ook Nancy Libert (ACOD Onderwijs): " Wat er ook voorgesteld wordt: het zal het onderwijs in het hart treffen. Wij gaan niet mee in het besparingsverhaal."

Elke vorm van besparing zal een impact hebben op de kwaliteit van het onderwijs

Koen Van Kerkhoven, Christelijke Onderwijscentrale

"Eerlijk gezegd: ik weet niet waar er nog bespaard kan worden", klinkt het bij Koen Pelleriaux (foto), topman van het gemeenschapsonderwijs GO!. Alvast zeker niet bij de lonen van leerkrachten, die nochtans 88 procent van het onderwijsbudget opslorpen.

"Er is een lerarentekort en dat gaan we natuurlijk niet oplossen door de lonen te verlagen. Ik vind de lonen trouwens ook niet extreem hoog, zeker niet voor leerkrachten met al wat jaren op de teller", aldus Pelleriaux.

Investeringen met een "ongedekte cheque"

Precies om een job in het onderwijs aantrekkelijker te maken én de onderwijskwaliteit op te krikken, kondigde minister Weyts eerder deze maand nog investeringen aan van 188 miljoen euro in het kader van de collectieve arbeidsovereenkomst. "Ik wil van de minister vooral vernemen hoe het in godsnaam mogelijk is dat wij nu een factuur krijgen van 100 miljoen", zegt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs. 

"Het lijkt alsof hij een collectieve arbeidsovereenkomst heeft onderhandeld met een ongedekte cheque. Dat verdient toch wat uitleg. Ik begrijp het helemaal niet", aldus Boeve. En ook Pelleriaux stelt zich er vragen bij: "Je vraagt je dan toch af: wist men dat niet op voorhand?"

Pijnlijke oefening

De onderwijskoepels en vakbonden zaten vandaag met minister Weyts (foto) samen om de aangekondigde besparing van 100 miljoen euro te bespreken. De minister heeft daar nog geen concrete voorstellen voor besparingen gedaan, maar hij heeft de bezorgdheden die leven wel aanhoord.

Toch vindt hij dat de besparingen in het onderwijs niet onredelijk zijn: "Als je weet dat wij met 15 miljard euro 30 procent van de middelen uit de begroting krijgen, dan is het niet onredelijk dat wij 10 procent van de inspanningen moeten doen. Zeker als je weet dat we er sinds de start van deze regering nog 1,6 miljard euro bij hebben gekregen."

Als je weet dat onderwijs 30 procent van de middelen uit de begroting krijgt, dan is het niet onredelijk dat wij 10 procent van de inspanningen moeten doen

Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs (N-VA)

"Maar het maakt de oefening er niet minder pijnlijk om", voegt Weyts daar meteen aan toe. "Wat mij betreft is het vooral mijn doelstelling om ervoor te zorgen dat die besparing niet zal raken aan alle inspanningen die we al hebben gedaan voor de onderwijskwaliteit en het aantrekkelijker maken van het beroep. Ik ga mijn verantwoordelijkheid nemen, een beslissing formuleren en die op tafel leggen bij de regering."

Marnix Heyndrickx van vakbond VSOA benadrukte na afloop van het overleg dat zij het uiteindelijke voorstel van minister Weyts niet per se zullen goedkeuren. "Als de minister vindt dat hij zelf een voorstel moet uitwerken, zitten wij hier niet om "ja" te knikken. Wij zullen dat kritisch bekijken. Wij hebben onthouden dat onze inbreng, maar niet onze goedkeuring wordt gevraagd." 

Meest gelezen