Oud-burgemeester van veelbesproken Italiaans "migrantendorp" veroordeeld tot 13 jaar cel

In Italië is Domenico "Mimmo" Lucano, gewezen burgemeester van de gemeente Riace, veroordeeld tot 13 jaar cel. Lucano kwam vanaf 2015 regelmatig in het nieuws omdat hij vluchtelingen en migranten welkom heette om de vergrijzing en leegloop van Riace tegen te gaan. Hij stond terecht voor ambtsmisbruik, fraude, verduistering en medeplichtigheid aan illegale immigratie.  

Domenico "Mimmo" Lucano, de gewezen burgemeester van Riace, in de tip van de Italiaanse laars, nam jarenlang vluchtelingen en migranten op in zijn dorp om de vergrijzing en leegloop tegen te gaan. 

Het leverde hem internationale faam op. In 2016 werd hij door het Amerikaanse zakenblad Forbes zelfs uitgeroepen tot een van de 50 meest invloedrijke personen ter wereld. De Duitse regisseur Wim Wenders maakte een film over Riace, en heel wat binnen- en buitenlandse tv-ploegen gingen er een kijkje nemen. Ook het VRT-magazine "Koppen" deed dat in 2015. U kunt de uitzending van toen hier bekijken:

Videospeler inladen...

Met zijn eigen aanpak van de opvang voor vluchtelingen en migranten had Lucano trouwe medestanders, maar ook hevige tegenstanders. Drie jaar geleden werd hij aangehouden en onder huisarrest geplaatst op verdenking van hulp bij clandestiene immigratie, het afsluiten van schijnhuwelijken en verstrekken van illegale identiteitskaarten. Hij werd ook verdacht van onregelmatigheden in de uitgaven voor migranten. 

Door de rechtbank van Locri is hij nu veroordeeld voor  ambtsmisbruik, fraude, verduistering en medeplichtigheid aan illegale immigratie. Hij moet voor 13 jaar en 2 maanden naar de gevangenis. De straf is hoger dan de straf die was geëist door de openbare aanklager: 7 jaar en elf maanden. De gewezen burgemeester moet daarnaast ook een half miljoen euro aan Europese en Italiaanse subsidies terugbetalen. Ook Lucano's vrouw is veroordeeld tot een celstraf. Zij krijgt 4 jaar en 4 maanden. 

Lucano had de zware straf niet verwacht en noemt ze "ongezien". "Ik word gestraft voor fouten die ik niet heb begaan", zegt hij. Zijn advocaten gaan tegen de uitspraak in beroep. 

Meest gelezen