© Pakawi Park

Pakawi Park verliest opnieuw tijger: "Door een gerichte beet van andere tijger was dier op slag dood"

Het dierenpark Pakawi in Olmen is in rouw. Witte tijgerin Awi is er plots overleden na een incident met een andere tijger. Begin dit jaar overleed haar broer Paka na een infectie.

De dood van tijgerin Awi is het tragische gevolg van een kort incident met een andere tijger in het verblijf, het mannetje Waka. De mannelijke tijger en zijn zus Iwa zijn enkele maanden geleden bij tijgerin Awi geplaatst. De dieren moesten aan elkaar wennen. Aanvankelijk ging alles goed. 

"De introductie verliep zoals verwacht, de tijgers zaten ook al geruime tijd samen met toegang tot alle delen van het verblijf en positieve interacties kwamen steeds vaker voor. Totdat een week geleden een beetje meer spanning duidelijk werd tussen de vrouwtjes Iwa en Awi", zegt Tommy Pasteels, mede-eigenaar van het Pakawi Park.

Het was een heel kort, heftig gevecht dat we helemaal niet zagen aankomen

Tommy Pasteels, mede-eigenaar van het Pakawi Park

Hierdoor werd besloten de 2 vrouwen tijdelijk te scheiden van elkaar. Beide vrouwtjes kregen ook een anticonceptie-implantaat om hun hormonale cyclus onder controle te houden. Ondertussen bleef Awi samen met Waka. “Niets had ons doen vermoeden dat Awi ook plots negatief ging reageren naar Waka”, vertelt Pasteels. "Het was een heel kort, heftig gevecht. Onze verzorgers hebben de dieren meteen van elkaar gescheiden, maar door een gerichte beet van Waka was Awi op slag dood."

"Dit zagen we helemaal niet aankomen. Het ging al 5 maanden goed, de twee tijgers speelden heel veel samen. Wat hen parten heeft gespeeld, kan ik niet zeggen. Dit is een zeer groot verlies voor ons", betreurt Pasteels.

Infectie

Voor de medewerkers van Pakawi Park is de plotse dood van Awi opnieuw een zware klap nadat haar broer Paka begin dit jaar overleed na een infectie. “Het leven in een dierenpark heeft veel weg van het leven in het wild”, zegt Pasteels. “We doen ons uiterste best om zo’n incident te vermijden, maar soms maken we jammer genoeg zo’n situaties mee.”  

Meest gelezen