PFOS-vervuiling bij medewerkers Natuurpunt komt niet door werk in gebied rond 3M-fabriek

Enkele medewerkers van Natuurpunt Waasland hebben verhoogde PFOS-waarden in hun bloed, maar ze gaan wel hun werk hervatten in het natuurgebied rond chemiebedrijf 3M. De verhoogde waarden komen niet door in dat gebied te werken, maar wel omdat ze dicht bij de fabriek wonen en voedsel uit eigen tuin eten. Sinds de vervuiling aan het licht kwam, is dat afgeraden. Het beheer van het natuurgebied lag stil sinds het bloedonderzoek in april 2021 startte.

Natuurpunt beheert het Europese natuurgebied Blokkersdijk dat rond de 3M fabriek in Zwijndrecht ligt. Natuurpunt Waasland is in april een eigen onderzoek gestart naar PFOS- en PFAS-waarden in het bloed van de werknemers en vrijwilligers. Er was ongerustheid over de gezondheid van 6 medewerkers die al jarenlang in het gebied werken. Natuurpunt heeft nu hun bloed laten onderzoeken bij de Vrije Universiteit Amsterdam. "Ondanks het beperkt aantal stalen, zijn de resultaten opmerkelijk", zegt voorzitter Jef Vandewiele.

Vervuiling niet door werk

De redenen voor de verhoogde waarden zijn de afstand van de woonplaats tot de 3M-fabriek en de eetgewoonten van de medewerkers, en niet het aantal jaar dat ze al in Blokkersdijk werken. Dat bleek uit het onderzoek omdat de mensen die het langst in het gebied werkten, niet de hoogste vervuilde bloedwaarden hadden, legt Vandewiele uit. "Ikzelf kom maar sporadisch op Blokkersdijk, maar ik woon op 3 km van het bedrijf, eet wel groenten uit eigen tuin en eieren van eigen kippen. Ik ben het meest verontreinigd met PFOS en PFAS, 8 en 10 keer de Europese norm. Een collega die op 16 km van de fabriek woont, geen tuin heeft, maar wel in het natuurgebied werkt, heeft veel lagere waarden."

Nog niet in de grond woelen

"Als preventiemaatregel hebben we het beheer van het gebied 6 maanden stopgezet, we wilden geen risicio nemen voor medewerkers en vrijwilligers", verklaart Vandewiele. Maar het natuurgebied heeft onderhoud nodig en nu de resultaten van de bloedtesten bekend zijn kan het werk hervat worden.  "Volgende week herbeginnen we met kleine werken. We gaan nog niet in de grond woelen, tenzij dat echt nodig is. En dan is het met handschoenen en mondmasker aan." 

Om grote werken uit te voeren wacht Natuurpunt nog resultaten af van een onderzoek van de Antwerpse universiteit. "We gaan kijken of riet, bomen en gras verontreinigd zijn. Afval daarvan wordt verwerkt tot compost en we willen niet dat we de vervuiling op die manier zouden verspreiden."

Meest gelezen