Voormalig minister Karel Pinxten verliest deel van pensioen na gesjoemel bij Rekenkamer, oordeelt Europees Hof

Voormalig Open VLD-politicus Karel Pinxten verliest twee derde van zijn pensioenrechten. Dat heeft het Europees Hof geoordeeld. Als lid van de Europese Rekenkamer maakte Pinxten jarenlang misbruik van geld van de instelling. Het is de eerste keer dat de Rekenkamer sancties vroeg tegen een voormalig lid.

Karel Pinxten was eind jaren 90 minister, en stroomde daarna door naar de Europese Rekenkamer. Die instelling controleert of het geld van de Europese unie goed besteed wordt. Van 2006 tot 2018 was hij lid van die Rekenkamer. Het Europees antifraudeagentschap startte een onderzoek nadat er onregelmatigheden waren vastgesteld. Pinxten begon zijn politieke carrière bij de christendemocraten maar eindigde die bij Open VLD. 

Het Hof tilt hier zwaar aan, dat blijkt ook uit het arrest van 130 bladzijden

Stefaan van der Jeught, van het Europees Hof

Pensioen verminderd

In een arrest oordeelde het Europees Hof van Justitie vandaag dat Karel Pinxten twee derde van zijn pensioenrechten verliest, omwille van dat financiële misbruik. Pinxten zou bijvoorbeeld zijn tankkaart gebruikt hebben om benzine te kopen voor andere mensen, maar er is ook sprake van belangenvermenging en "misbruik van middelen om activiteiten te financieren die geen verband hielden met zijn taken". Het zou gaan om onder meer verschillende privérecepties en -reizen.

In het arrest staat te lezen dat Pinxten zich persoonlijk verrijkt heeft door "de onregelmatigheden", en dat hij de Rekenkamer "niet alleen financiële maar ook reputatieschade heeft toegebracht". "Het Hof tilt hier zwaar aan, dat blijkt ook uit het arrest van 130 bladzijden", aldus Stefaan van der Jeught, woordvoerder van het Hof. Er hangt Pinxten mogelijk ook nog een andere claim boven het hoofd, van 150.000 euro, omdat hij gesjoemeld zou hebben met reisvergoedingen van de Rekenkamer. 

Dit is een heel uitzonderlijke procedure

Stefaan van der Jeught, van het Europees Hof

Het arrest van het Europees Hof vandaag kwam er na een uitzonderlijke procedure bij de Rekenkamer. Het was de eerste keer dat de instelling om sancties vroeg tegen een voormalig lid (na het onderzoek van het antifraudeagentschap), omdat die zich niet aan zijn verplichtingen zou gehouden hebben. "En het is pas de tweede keer dat een hoge ambtsdrager van de EU voor dergelijke feiten voor het Hof wordt gebracht, dus het is een heel uitzonderlijke procedure", aldus van der Jeught nog. Pinxten zelf was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Meest gelezen