James Arthur Photography

Politie gaat extra controleren op transmigranten op de snelwegparking in Wetteren 

De politie van Wetteren gaat meer controles uitvoeren aan en rond de snelwegparking. Nu de coronacrisis voorbij is, merkt het gemeentebestuur dat er opnieuw meer transmigranten in vrachtwagens kruipen in de buurt van de snelwegparking. Burgemeester Alain Pardaen (CD&V) vraagt om de controles te verscherpen en dringend de gaten in de omheining te herstellen.

Gemeente Wetteren schakelt extra politiecontroles in op en rond de snelwegparking aan de E40 richting kust, nu er weer meer transmigranten opduiken. Op de snelwegparking kruipen ze in vrachtwagens richting het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de coronacrisis was die problematiek iets gematigder, waardoor ook de veiligheidsmaatregelen wat minder werden opgevolgd. Maar nu zijn de problemen terug en blijkt dat de scheermesprikkeldraad nog hersteld moet worden.

Burgemeester Alain Pardaen (CD&V) vraagt de lokale politie om extra waakzaam te zijn: "We vragen vanuit de gemeenteraad verhoogde waakzaamheid: meer controles en meer overleg. Daarnaast moeten ook dringend alle eerder genomen veiligheidsmaatregelen opnieuw gecontroleerd worden of ze nog werken, zoals de prikkeldraad. Want we vermoeden dat het aantal alleen zal stijgen nu de coronacrisis wat is gaan liggen. Nu worden al op regelmatige basis mensen opgepakt en meegenomen ter ondervraging, maar we zitten gelukkig nog niet aan het cijfer van voor de coronacrisis. Dat willen we ook vermijden."

Pardaen rekent ook op andere diensten

Burgemeester Pardaen vindt samenwerking en goede communicatie tussen verschillende diensten belangrijk. "Niet alleen wij moeten extra inspanningen leveren", vindt hij. "Ook de wegenpolitie moet hun controles verscherpen. Aan Vlaams minister van Mobliteit, Lydia Peeters (Open VLD), heb ik gevraagd om nog meer in te zetten op de parkingsagenten die daar controles uitvoeren, want die zijn enorm belangrijk."

Daarnaast rekent burgemeester Pardaen ook op de spoorwegpolitie om proactief op te treden, zodat transmigranten die eventueel gebruik maken van de trein, al onderschept kunnen worden vooraleer ze in Wetteren zijn.

Eerder dit jaar kon de politie nog een bende mensensmokkelaars oprollen.

Meest gelezen