Prijzen aan de pomp swingen verder de pan uit: volle tank van 50 liter benzine kost al 24 euro meer dan 1,5 jaar geleden

En opnieuw gaan de prijzen voor benzine en diesel door het dak. De prijs voor een liter diesel breekt morgen het absolute record, dat nog maar enkele dagen in de tabellen stond. Een liter benzine bereikt intussen het hoogste prijspeil sinds medio 2014. Wie de prijs voor een volle tank van 50 liter nu vergelijkt met die in volle coronacrisis moet toch even met de ogen knipperen.

De maximumprijs voor een liter diesel (B7) stijgt morgen aan de pomp met een halve eurocent tot 1,657 euro, meldt de federale overheidsdienst Economie. Het vorige absolute record dateert nog maar van dinsdag (1,652 euro per liter). Toen sneuvelde het vorige record van oktober 2018, zo blijkt uit de cijfers van Petrolfed, de Belgische petroleumfederatie. 

"De grondstoffen worden altijd maar duurder, maar we verdienen niet meer", zegt Tamara Boydens in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Een liter benzine 95 (E10) kost vanaf morgen maximaal 1,647 euro. Dat is 3,7 cent meer dan in juli 2014, de laatste keer dat de benzineprijs zo hoog stond. Het is ook van die periode geleden dat de 'oude' super 95 nog duurder was aan de pomp: het gehalte van biobrandstoffen is intussen al enkele jaren geleden opgetrokken.

Een liter benzine 98 (E5) gaat 3,1 cent hoger tot hoogstens 1,733 euro per liter. Ook LPG wordt duurder: +0,4 cent tot 0,7340 euro per liter.

Volle tank

De hogere tarieven zijn het gevolg van de schommelingen van de fors gestegen olieprijzen en van de hogere tarieven voor hernieuwbare componenten in benzine (zoals bio-ethanol) op de internationale markten. Dat die olieprijzen de hoogte ingaan, heeft voor een groot deel te maken met het feit dat de vraag naar olieproducten wereldwijd enorm is aangetrokken sinds heel wat economieën stilaan uit het dal van de coronacrisis klimmen. Eenvoudig gesteld: er is weer veel meer industriële activiteit en er zijn weer veel meer mensen met de auto of vrachtwagen op de baan. 

Gewoon ter illustratie: vergelijk je de huidige prijzen met het dieptepunt in de coronacrisis -  in april 2020 - dan is een volle tank van 50 liter diesel nu al zo'n 21,4 euro duurder. Voor benzine bedraagt dat verschil voor een volle tank vandaag al zowat 24 euro. 

Meest gelezen