Staatssecretaris Mahdi na "Pano": "Meewerken aan onderzoek kan slachtoffers aan wettig verblijf helpen" 

Slachtoffers van economische uitbuiting die illegaal in ons land verblijven, maken kans om in ons land te mogen blijven als ze meewerken aan het onderzoek naar de daders. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Hij reageert daarmee op een reportage van "Pano" waarin aan het licht kwam dat mensen die illegaal in ons land verblijven vaak gaan werken met een gehuurde identiteitskaart van iemand anders en een groot deel van hun loon aan die persoon moeten afstaan. 

De "Pano"-reportage vertelt het verhaal van John. Hij woont al tien jaar in België zonder geldige papieren, maar kan toch werken in ons land via een gehuurde identiteitskaart van iemand anders. Hij moet een groot deel van het loon waarvoor hij werkt afstaan aan de eigenaar van die identiteitskaart, waardoor hij verschillende jobs moet combineren om te kunnen overleven. Volgens John worden heel wat mensen zonder papieren in België op die manier uitgebuit.

Voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) is dat geen nieuwe informatie. "Er is een zwarte economie van een vrij grote groep van mensen die onwettig in ons land verblijven. Zij zoeken creatieve manieren om te overleven en ergens aan het werk te kunnen gaan, waaronder identiteitsfraude", aldus Mahdi. 

Verblijfsvergunning in ruil voor medewerking aan onderzoek

De staatssecretaris heeft geen zicht op hoe groot de problematiek is, maar hij doet een oproep aan de slachtoffers van economische uitbuiting om mee te werken aan het onderzoek naar de daders. Daar kunnen ze ook zelf bij gebaat zijn, benadrukt hij: "Het kan hen helpen om hier in België uiteindelijk een verblijfsvergunning te krijgen. Als je meewerkt aan het onderzoek waarin echt sprake is van economische uitbuiting van een persoon, dan is dat een procedure die gevolgd kan worden.

Er moet gezorgd worden voor een betere controle door de werkgever

Sammy Mahdi, staatssecretaris voor Asiel en Migratie (CD&V)

Maar Mahdi onderstreept ook dat er op andere niveaus meer moet gebeuren. Er is een belangrijke verantwoordelijkheid voor werkgevers, zegt hij. "Soms gebeurt identiteitsfraude ook door valse identiteitskaarten. De regering heeft de voorbije jaren al heel wat initiatieven genomen om dat tegen te gaan. Zelf identiteitskaarten produceren wordt alsmaar moeilijker. Maar de identiteitskaart van iemand anders gebruiken gebeurt wel nog vaak. Daar moet je zorgen voor betere controle, door de werkgever en door personen die identiteitskaarten moeten controleren."

Beluister hier het interview met Sammy Mahdi in "De ochtend" op Radio 1 (en lees eronder verder):

In de "Pano"-reportage werd duidelijk dat dit eigenlijk een Europees probleem: mensen zonder papieren gaan in ons land aan de slag met bijvoorbeeld Duitse of Nederlandse identiteitskaarten. Mahdi pleit voor meer internationale samenwerking. "Je komt er niet alleen", benadrukt hij. "Je moet ervoor zorgen dat er tussen lidstaten voldoende controle is op identiteitskaarten en het uitwisselen van identiteitsgegevens."

Bekijk hier de volledige Pano-reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen