nextgenics

"Slim" mondmasker checkt ademhaling en kwaliteit van uitgeademde lucht bij kwetsbare personen

Het jonge Hasseltse bedrijf Nextgenics heeft een "slim" mondmasker ontwikkeld. Dat is bedoeld voor mensen met bijvoorbeeld longaandoeningen. Het mondmasker beschermt hen,  maar het voert tegelijkertijd ook metingen uit door middel van sensoren. 

Nextgenics ontwikkelde een mondmasker dat niet alleen de drager beschermt maar ook allerlei waarden meet. Dat gebeurt via sensoren. Zo kunnen bijvoorbeeld het ademhalingsritme en de kwaliteit van de uitgeademde lucht gemeten worden.  

Mondmasker voor patiënten die longproblemen hebben

"Het mondmasker is bedoeld voor patiënten die problemen hebben met de longen", zegt Cedric Liebens van Nextgenics. "De ernstige COVID - 19 -patiënten komen zeker in aanmerking maar het gaat vooral om patiënten die intensieve verlaten hebben na beademing of na een luchtpijpsnede, een tracheotomie.  Ten derde is het mondmasker zeker ook nuttig voor mensen die een longtransplantatie hebben gehad of lijden aan mucoviscidose."

Ons mondmasker heeft ook een stemversterker om de stem te sparen van mensen die langdurig een mondmasker moeten dragen

Cedric Liebens van Nextgenics

"Aan de eerste versie van ons mondmasker is ook een "speaker" toegevoegd", gaat Liebens verder. "Dat kan handig zijn voor mensen die lange tijd een mondmasker moeten dragen omdat ze werken in publieke sectoren. Het mondmasker beschermt hen maar dankzij de speaker moeten ze niet permanent luider praten dan normaal en kunnen ze hun stem de nodige rust geven." 

Meest gelezen