Vlaamse overheid sluit een derde van de covidtestcentra: huisartsen vrezen voor overwerk

De beslissing van de Vlaamse regering om vanaf 1 oktober het aantal covidtestcentra in Vlaanderen met een derde te verminderen, kan bij huisartsenvereniging Domus Medica op weinig begrip rekenen. De huisartsen vrezen dat mensen die zich willen laten testen noodgedwongen bij hen zullen komen aankloppen. Waardoor ze overbelast dreigen te geraken.

In Vlaanderen zijn er op dit moment nog 57 covidtestcentra. Vanaf morgen zullen er maar 39 overblijven en die zullen het ook met veel minder geld moeten doen.

De testcentra werden aan het begin van de coronapandemie opgericht in samenspraak met huisartsenkringen. Die kregen van de Vlaamse overheid geld om de centra uit te baten. Tot eind november is de financiering verzekerd, maar ze wordt wel met 75 procent verminderd.

De huisartsen hebben de beslissing van de Vlaamse regering maar eerst begin deze week vernomen. In een persbericht maakt huisartsenvereniging Domus Medica zich ernstige zorgen. Heel wat mensen zullen zich nu verder moeten verplaatsen om zich te laten testen, waardoor een aantal zal afhaken. Anderen zullen de huisarts opzoeken, waardoor huisartsenpraktijken overbelast dreigen te geraken. Zo staat er te lezen.  

Besparen op poetsdiensten en personeelskosten

Het geld dat de regering voor de volgende twee maanden ter beschikking stelt, zal ook niet volstaan om de resterende testcentra naar behoren te doen werken. De huurprijs van een locatie overschrijdt nu al vaak het voorziene budget, schrijft Domus Medica. Als de centra dienen te besparen, dan zullen ze moeten besparen op poetsdiensten of personeelskosten. En dat komt de service niet ten goede. 

Ondanks het gekrompen budget, zijn de huisartsen toch van plan om de testcentra te blijven uitbaten. "Wij blijven onze verantwoordelijkheid nemen", zegt dokter Roel van Giel, de voorzitter van Domus Medica. "Maar we hopen dat de overheid dat ook doet en voldoende geld ter beschikking stelt om de testcentra te kunnen openhouden. Ze zijn een essentieel instrument in het bestrijden van de pandemie."   

Meest gelezen