Waar hoef je geen mondmasker meer te dragen en waar nog wel?

Heel wat coronamaatregelen worden vanaf vandaag versoepeld. Op vele plaatsen in Vlaanderen hoef je geen mondmasker meer te dragen, zoals in winkels, in de horeca, op vele werkplekken en op school. Maar op sommige plekken zal je het wel nog moeten dragen, zéker in Brussel en Wallonië. Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, zetten we de nieuwe mondmaskerregels hier nog eens even op een rij.

Het Overlegcomité heeft op 17 september beslist dat vele coronamaatregelen vanaf 1 oktober in het hele land mochten verdwijnen, al kregen de verschillende deelstaten de vrijheid om hierover zelf te beslissen. 

De Vlaamse regering besliste meteen om alle versoepelingen over te nemen. De maatregel die in Vlaanderen het meest zal opvallen, is het verdwijnen van de mondmaskerplicht op vele plaatsen. In Wallonië en Brussel worden de mondmaskerregels niet versoepeld.

Waar hoef ik geen mondmasker meer te dragen?

 • Werk: Als je in Vlaanderen werkt, hoef je in de regel geen mondmasker meer te dragen, tenzij je in een van de sectoren werkt die opgesomd worden onderaan dit artikel. 

 • Onderwijs: Ook in het Vlaamse onderwijs verdwijnt de mondmaskerplicht volledig, zowel voor de leerlingen als het onderwijspersoneel, in het basis-, secundair én hoger onderwijs. In het hoger onderwijs zijn sommige instellingen strenger en moeten studenten wel een mondmasker dragen als ze rondlopen. Zelfs ook in de aula als er een hoge viruscirculatie is.

 • Winkels: Winkelen wordt weer helemaal zoals vroeger. Voortaan hoeven klanten en winkelpersoneel in Vlaanderen geen mondmasker meer te dragen. 

 • Horeca: Terwijl je voordien nog een mondmasker moest dragen als je door een horeca-zaak liep, hoef je in hotels, restaurants en cafés in Vlaanderen nu niet langer een masker dragen. Dit geldt zowel voor klanten als personeel. 

 • Evenementen: Bij binnenevenementen met minder dan 500 toeschouwers en buitenevenementen met minder dan 750 toeschouwers hoef je geen mondmasker meer te dragen of anderhalve meter afstand te houden. Ook is hier geen Covid Safe Ticket meer voor nodig. Bij grotere evenementen is wel nog een Covid Safe Ticket nodig als je deze regels achterwege wil laten.

 • Nachtleven: Dancings, discotheken en nachtclubs mogen na anderhalf jaar verplichte sluiting weer open, maar je moet er wel een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen om te bewijzen dat je volledig gevaccineerd bent, recent negatief testte of hersteld bent van covid.

Waar moet ik wel nog een mondmasker dragen?

 • Openbaar vervoer: In de binnenruimtes van het openbaar vervoer en luchthavens moet je nog altijd een mondmasker dragen. Dus in bussen, trams, vliegtuigen, stations, premetrostations of gesloten wachtzalen… moet je nog altijd een mondmasker dragen als je ouder dan 12 jaar bent. Maar aan haltes in de open lucht bijvoorbeeld hoef je dat niet meer.

 • Zorg: Ook in zorginstellingen, zoals in ziekenhuizen en woonzorgcentra, geldt nog altijd een mondmaskerplicht. 

 • Contactberoepen: Hetzelfde geldt nog altijd voor de medische en niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten. Daar moet je ook nog altijd een mondmasker dragen, zowel als personeel als klant.

 • Evenementen: Bij binnenevenementen, zoals concerten, sportwedstrijden of congressen, waar meer dan 500 personen aanwezig zijn en waar niet gewerkt wordt met het Covid Safe Ticket moet je ook nog een mondmasker dragen.

 • Wallonië en Brussel: In Wallonië en Brussel blijven de oude mondmaskerregels gelden. Hier moet je dus wel nog een mondmasker dragen op het werk, in de horeca en in winkels. Ook in het Nederlandstalige onderwijs in Brussel is er nog mondmaskerplicht. In het secundair onderwijs moet je dus een mondmasker dragen als je je verplaatst en in het hoger onderwijs blijft een algemene mondmaskerplicht gelden, en dit omwille van de lage vaccinatiegraad in Brussel.

  In Brussel kan wel al vanaf 1 oktober gewerkt worden met een Covid Safe Ticket voor discotheken, binnenevenementen met meer dan 50 aanwezigen en buitenevenementen met meer dan 200 aanwezigen. Voor horeca en bepaalde andere zaken, zal er ook een Covid Safe Ticket ingevoerd worden, maar die regeling zal naar verwachting pas tegen 15 oktober rond zijn. Ook in Wallonië wordt die regeling pas tegen 15 oktober verwacht. 

Bekijk hieronder het overzicht uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen