James Arthur Photography

1 oktober: de dag waarop Brussel achterblijft “Het gaat frustrerend traag”

Vandaag versoepelen heel wat coronamaatregelen, maar niet in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest. Daar is de vaccinatiegraad nog te laag. “Helaas hebben we in Brussel moeten beslissen dat we sommige geldende maatregelen verlengen”, zegt Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen).

De vaccinatiegraad in Brussel blijft achterophinken. “Ze is nog absoluut te laag”, zegt Van den Brandt. “Omdat we in alle omstandigheden de veiligheid van de burgers willen kunnen garanderen, behouden we een aantal maatregelen zoals de mondmaskerplicht en voeren we het Covid Safe Ticket in. Op die manier willen we veilige omstandigheden kunnen creëren.”  

Wantrouwen

Dat de vaccinatiecampagne in Brussel trager verloopt, steekt de minister niet onder stoelen of banken. “Het gaat traag. Het gaat frustrerend traag. En daar zijn verschillende verklaringen voor. Enerzijds de samenstelling van de bevolking, een jonge bevolking, maar ook het mediagebruik. Veel Brusselaars gebruiken buitenlandse media. Het is dus niet zo gemakkelijk om te communiceren als overheid. Daarnaast is er ook veel wantrouwen naar de overheid toe.” Volgens Van den Brandt is het een opeenstapeling van factoren die maken dat er weinig gevaccineerd wordt.

“Maar de essentie is dat dit geen aanvaardbare vaccinatiecijfers zijn. Daarom zetten we nu nog steeds alles op alles om die vaccinatiegraad te verhogen. En ik wil de mensen die daaraan werken bedanken, want op het terrein wordt er heel hard gewerkt om op alle mogelijke creatieve en overtuigende manieren de mensen te overtuigen zich toch te laten vaccineren.”

Mensen bereiken

“In Vlaanderen kijken heel veel mensen naar VTM en VRT. Op die manier bereik je veel mensen. Maar in Brussel is dat absoluut niet het geval”, stelt Van den Brandt vast. “Daar moet je echt werken met tussenfiguren. Er is materiaal beschikbaar in veel talen. Maar dat blijkt en blijft onvoldoende. Het vraagt echt een aanpak die heel dicht bij de mensen staat. We gaan in de wijken om hen te overtuigen en daarop gaan we moeten blijven inzetten. Maar er is inderdaad nog werk aan de winkel.”

Covid Safe Ticket

“Er is altijd gezegd dat het vanaf vandaag mogelijk is om de Covid Safe Ticket te gebruiken en we vragen de horeca om dat ook al te doen.” De echte controles op het gebruik ervan kunnen pas vanaf 15 oktober, omdat de wetteksten nog door het parlement moeten worden goedgekeurd. “De pas geldt voor personen vanaf 16 jaar als het gaat om horecazaken of sportclubs. We hebben hem ook al voor mensen vanaf 12 jaar voor grote evenementen. Dat is federaal zo bepaald en ook voor ziekenhuizen en zorginstellingen geldt de leeftijd van 12 jaar.”

Verplichting in de zorg

“Je wilt de mensen die in een zorgvoorziening verblijven een veilige context geven. Daarom zijn we al een tijd vragende partij voor een verplichting in de zorgsector. In de Brusselse regering is er al sinds augustus een akkoord om dat te doen. Daarom dat we ook al langer vragende partij zijn”, zegt de Brusselse minister. “Alles wordt op alles gezet om de vaccinatiegraad te verhogen, zeker bij jongeren. Bij de oudste leeftijdsgroepen zitten we op een vaccinatiegraad van 70-80 procent. Maar ook daar willen we naar omhoog. De focus ligt op de jongeren, om de jongere generatie te overtuigen, want het is in het belang van de samenleving en de solidariteit om te voorkomen dat er geen nieuwe sluiting komt. En dat we het gewone leven kunnen herpakken. Daarom dringen we er echt op aan om zo veel mogelijk te laten vaccineren.”

Meest gelezen