3 concrete tips van "De inspecteur" die je tot 350 euro helpen te besparen op je energiefactuur

De energieprijzen swingen de pan uit en het ziet ernaar uit dat die nog niet zo snel zullen dalen. Het klinkt cliché, maar het beste wat je kan doen is letten op je verbruik. "De inspecteur" geeft drie concrete tips waarmee je tot 350 euro kan besparen op je energiefactuur.

De wereld is zich aan het herstellen van de coronapandemie. Dat is goed nieuws, maar dat betekent ook dat er weer veel meer vraag is naar energie. Het aanbod kan echter niet volgen. Gevolg: de prijzen schieten de hoogte in, zeker nu de winter voor de deur staat. Zo ontstond een ongeziene rush op het beste energiecontract.

"De inspecteur" waarschuwde hier al weken geleden voor: energie wordt duurder. Als je nú nog wil veranderen van leverancier is dat niet evident. Interessante tarieven zijn amper nog te vinden. Uiteraard kan je altijd nog kijken of je toch ergens een beter contract vindt, maar goedkoop is het nergens. Heb je een contract met een vast tarief, hou dat dan maar even. Beter kan het voor jou normaal niet worden. Kijk wel even na wanneer dat contract afloopt. 

Hoe we toch kunnen besparen? We zullen zuiniger moeten leren te zijn op ons energieverbruik. Besparen op energie is voor iedereen een goed idee. Want alles wat je niet verbruikt, moet je ook niet betalen. "De inspecteur" geeft drie tips waarmee je in totaal 350 euro kan besparen op je jaarlijkse energiefactuur. Dat berekende de CREG, de energiewaakhond. 

1. Gebruik zo weinig mogelijk de droogkast

Een droogkast is een handig elektrotoestel om in huis te hebben, maar het is wel één van de grootste verbruikers. Investeer in een droogrek en gebruik je droogkast zo weinig mogelijk. Je zou er tot 90 euro per jaar mee kunnen uitsparen.

2. Zet je verwarming een uur vroeger uit

Dit is vooral een tip voor de niet-thuiswerkers. Onze verwarming staat gemiddeld 8 uur per dag aan. Zet 's ochtends en 's avonds de verwarming een uurtje vroeger uit. Bijvoorbeeld 's avonds om 20 uur in plaats van 21 uur. Als je dit tijdens de koudste maanden volhoudt, kan je dat tot 200 euro per jaar minder op je energiefactuur kosten.

3. Let op het sluimerverbruik

Het is niet de grote besparing, maar het loont ook om te letten op je sluimerverbruik. Denk maar aan toestellen zoals je televisie en computer die in slaapstand verder elektriciteit verbruiken. Trek de stekker uit, behalve als er een opname gepland staat op je digirecorder natuurlijk. Het kan je tot 75 euro per jaar opleveren.

Meest gelezen