9 scholen in Gent starten project tegen lege brooddozen: "1 op 4 kinderen zit met honger op de schoolbank"

Negen scholen in Gent binden de strijd aan tegen lege - of pover gevulde - brooddozen. Dat doen ze met de vzw's Let Us en Enchanté. Iedereen kan via een website maaltijden schenken, ook handelaars en buurtbewoners doen mee. "Dit helpt gelijke onderwijskansen te creëren voor alle kinderen."

Brooddozen met één sneetje wit brood, wat lauwe frietjes of een stuk koude pizza: lang niet alle leerlingen verlaten de schoolcafetaria met een goed gevulde maag. Gezonde en evenwichtige voeding is nochtans een belangrijke drempel voor gelijke onderwijskansen, want het draagt bij tot een goede concentratie. "Het gaat om meer dan enkel lege brooddozen. Zo merken we dat niet alle ouders het budget hebben om voedzaam eten mee te geven", verduidelijkt Katrien De Keukelaere, directeur van basisschool Crombeen. "Sommige kinderen moeten het doen met een koude hamburger of een snee brood zonder beleg. Fruit en groenten komen er niet aan te pas."

Armoede is geen ver-van-ons-bedshow, het is vlakbij, in de klas van onze kinderen

Katrien Verbeke van Let Us

"Brood(doos)nodig"

Crombeen is één van de 9 scholen van de groep Katholiek Onderwijs Gent achter het initiatief "Brood(doos)nodig". De groep heeft zo’n 4.000 leerlingen. Samen met Let Us en Enchanté vzw bindt ze nu de strijd aan tegen honger op de schoolbanken. "We willen ouders, leerkrachten en sympathisanten warm maken om een extraatje te schenken via de schoolrekening. Met het ingezamelde geld maken we dan een warme maaltijd klaar voor de meest kwetsbare leerlingen", zegt Marie Haspeslagh, mede-oprichtster van Enchanté. "Ook enkele lokale handelaars zetten hun schouders onder het project. Bij Bavet in Gent krijg je bijvoorbeeld een QR-code op je kassaticket. Wie wil, kan zo een extraatje storten om onze actie te steunen."

"Armoede is voor velen onder ons vaak een ver-van-ons-bedshow. Terwijl het vlakbij is, in de klas van onze kinderen", weet Katrien Verbeke, oprichtster van Let Us. "Met ons initiatief willen we de sterke netwerken van scholen gebruiken om komaf te maken met honger in de klas. Zodat ook de meest kwetsbare kinderen toegang hebben tot een gezonde maaltijd. Broodnodig om te kunnen leren en spelen met hun klasgenootjes."

Themis en Lola.

In januari 2022 hoopt het project uit te breiden naar andere Vlaamse scholen. De leerlingen van basisschool Crombeen reageren alvast enthousiast. "Ik vind het wel leuk dat mijn school hier aan meedoet", vertelt Lola (11). Samen met Themis (11) steekt ze deze middag een handje toe in de schoolcafetaria. Ze schenken soep in, delen water uit en helpen nadien met de opkuis. "Mijn mama en ik eten eigenlijk de hele dag door en daarvoor heb je een gevulde brooddoos nodig. Met deze actie kunnen we kinderen helpen die ‘s middags geen brood of eten mee hebben."

Meest gelezen