2020 Invision

Actrice Scarlett Johansson en Disney schikken in rechtszaak over snelle release van "Black Widow" op streamingdienst

Actrice Scarlett Johansson en filmstudio Disney hebben een schikking getroffen. Daardoor is de rechtszaak die Johansson tegen Disney had aangespannen van de baan. De actrice beschuldigde de filmstudio van contractbreuk, nadat de film "Black Widow", waarin zij de hoofdrol speelt, gelijktijdig in de bioscoop en op de streamingdienst Disney+ verscheen. Daardoor liep ze naar eigen zeggen inkomsten mis.

De zaak werd met argusogen gevolgd in Hollywood, want ze was een regelrechte aanval op de nieuwe releasestrategie van Disney. 

Door de coronapandemie waren bioscopen wereldwijd lange tijd gesloten. Filmmaatschappijen brachten hun films noodgedwongen eerst uit op streamingdiensten en dat lokte nieuwe abonnees. Disney zag daar de voordelen van in en koos ervoor om bij de opening van de bioscopen zijn films tegelijkertijd uit te brengen in de zalen en op Disney+. 

Zo ook "Black Widow", de eerste film over het gelijknamige personage dat Johansson al enkele jaren vertolkt in verschillende films die zich afspelen in het fictieve Marvel-universum. 

Contractbreuk

Johansson legde zich niet neer bij die nieuwe strategie. Ze diende een klacht in tegen Disney wegens contractbreuk. Ze zei dat de filmstudio haar beloofd had om de film "Black Widow" eerst in de bioscoop uit te brengen en pas later op streamingdiensten. Haar loon werd grotendeels bepaald door de ticketverkoop in de bioscopen. Ze vreesde dat ze inkomsten zou missen.

Disney noemde haar klacht bijzonder triest en ongegrond. Het kwam tot een clash, waarbij Disney Johansson beschuldigde van "harteloze minachting voor de gruwelijke en langdurige wereldwijde effecten van de Covid-19-pandemie". Het bedrijf maakte ook bekend dat de actrice al 20 miljoen dollar (17,2 miljoen euro) gekregen had voor haar rol in de film. 

Acteurs moeten gecompenseerd worden voor hun werk, zoals in hun contract staat

Gabrielle Carteris, voorzitter van de Screen Actor's Guild

Johansson reageerde dat Disney iemand van haar probeerde te maken die ze niet was. Ze kreeg steun van andere acteurs en actrices en van de voorzitter van de Amerikaanse beroepsfederatie voor acteurs, de Screen Actor's Guild. Gabrielle Carteris zei dat Disney zich moest schamen en dat het bedrijf moest stoppen met Johansson te pesten. 

"Acteurs moeten gecompenseerd worden voor hun werk, zoals in hun contract staat", zei ze. "Scarlett Johansson richt de spotlights op het feit dat filmmaatschappijen de compensatie voor talent op een ongeoorloofde manier wijzigen, nu de distributiemodellen veranderen."

Johansson en Disney hebben nu een schikking getroffen. Wat er in die overeenkomst staat, is niet bekendgemaakt, maar de plooien zijn weer gladgestreken. De actrice zou meewerken aan de nieuwe "Tower of terror"-film, die gebaseerd is op een van de populairste attracties in het pretpark Disney World in Florida. "Black Widow" bracht wereldwijd tot nu toe zo'n 380 miljoen dollar op (328 miljoen euro). 

Meest gelezen