Gevaccineerde Australiërs zullen vanaf volgende maand weer vrijer mogen reizen.

Australië heropent in november grenzen voor gevaccineerde inwoners

Australië zal in november zijn grenzen opnieuw openen. Gevaccineerde Australiërs mogen het land dan weer in en uit. Pas in een latere fase zullen buitenlandse toeristen weer worden toegelaten. 

Al sinds het begin van de coronacrisis hanteert Australië zeer strikte reisbeperkingen. Het was inwoners verboden het land te verlaten, behalve in beperkte uitzonderlijke gevallen, zoals essentiële reizen van overheidspersoneel. Ook voor Australiërs die in het buitenland verbleven, was het erg moeilijk om het land weer binnen te komen. Dat leidde tot tragische situaties waarbij mensen hun stervende familieleden niet meer konden bezoeken, of huwelijken, geboortes of begrafenissen niet konden bijwonen. 

Nu kondigt de Australische eerste minister Scott Morrison versoepelingen aan. "We hebben levens gered", zegt Morrison, "maar nu is het tijd om de mensen hun leven terug te geven". De voorwaarde is wel dat een vaccinatiegraad van 80 procent bereikt wordt. De deelstaat New South Wales, in het zuidoosten van Australië, zou de eerste deelstaat zijn die die vaccinatiegraad bereikt. De luchthaven van Sydney, de hoofdstad van New South Wales, zou dan ook als eerste weer open gaan voor internationale reizen. 

Morrison wou nog niet zeggen wanneer buitenlandse toeristen weer welkom zijn in het land. "We zullen bekijken wanneer we quarantainevrij reizen naar andere veilige zones kunnen toelaten, naar bijvoorbeeld landen als Nieuw-Zeeland", zegt hij voorzichtig. 

Bij terugkeer naar Australië zal wel nog steeds een quarantaineperiode worden opgelegd. Gevaccineerde Australiërs die terugkeren uit het buitenland, zullen vanaf november thuis hun quarantaine van een week mogen uitzitten. Niet-gevaccineerde terugkeerders moeten zich twee weken afzonderen in een hotel, volledig op eigen kosten.

Meest gelezen