Babbelbank in Genk: “We hebben het moeilijk gehad, maar praten werkt”

In Genk staan er tot eind volgende week 2 babbelbanken, een in de inkomhal van het ziekenhuis en eentje in de Risstraat. Aanleiding is de Week van de Geestelijke gezondheid. Want in deze coronacrisis hebben veel mensen het moeilijk gehad.

Ervaringswerker Bea uit Oudsbergen is erg tevreden met de babbelbanken. “Je kan vertellen waar je mee bezig bent en er wordt geluisterd naar elkaar.” Net door corona raakten heel wat mensen sociaal geïsoleerd en hadden ze nog maar weinig contacten met anderen. Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) kwam vandaag de babbelbank uitproberen. “Het kan zo’n deugd doen te luisteren naar elkaar”, vertelt de minister. “Door corona praatten mensen te weinig met elkaar, en dat maakte bij sommigen diepe schrammen.”

Het kan zo'n deugd doen te luisteren naar elkaar

Minister Wouter Beke

Op een babbelbak kan iedereen die wil met elkaar een praatje maken. “Het is eigenlijk heel simpel”, vertelt Beke. “Als je vraagt aan je partner, je vrienden of je collega’s hoe het met hen gaat, dan is het belangrijk om daar authentiek op te antwoorden. Dat is de eerste stap in mentale gezondheid.” De minister gaat in gesprek met een kankerpatiënt. “Ik heb meer dan 100 chemo’s gehad”, zucht die. “Dat is erg zwaar om dragen, niet alleen fysiek. Daarom is mentale gezondheid zo belangrijk.”

Meest gelezen