Jorn Urbain - The Belgian Navy

Belgisch fregat Leopold I blijft aan de kaai: gebuisd voor internationale NAVO-oefening door onervaren bemanning

Het Belgische fregat Leopold I mag niet deelnemen aan de belangrijke NAVO-oefening “Joint Warrior”. De jonge bemanning blijkt niet voldoende opgeleid te zijn en haalde de verplichte standaarden om deel te nemen niet. “Ongezien, een afgang voor onze marine”, zegt een officier bij de marine die anoniem wenst te blijven, omdat hij niet bevoegd is om met de pers te spreken. Defensie bevestigt dat de Leopold I aan de kaai in Den Helder (Nederland) ligt. 

Het klonk mooi in het persbericht van de marine vorige maand: “De Leopold I zal binnen de SNMG1 deelnemen aan de internationale oefening Joint Warrior en aan het Britse FOST-trainingsprogramma (Fleet Operational Sea Training). Aan Joint Warrior nemen zowel schepen, onderzeeërs, vliegtuigen, helikopters als grondtroepen deel. Daardoor leren de schepen in het verband niet enkel samenwerken, maar ook samen trainen in het hoogste geweldspectrum.” Maar dat ging dus niet door voor het Belgische fregat Leopold I. 

De oefening waar fregat Leopold I had moeten aan deelnemen, foto: NATO

Jonge, niet voldoende opgeleide bemanning voldoet niet aan de norm

Voor aanvang van de oefening bleek dat de jonge bemanning niet voldoende getraind bleek om veilig te kunnen deelnemen aan de internationale oefening. “We zijn een stuk slachtoffer van de nieuwe jonge garde die zeer snel moest worden klaargestoomd”, bevestigt woordvoerder Oliver Vogels van de marine. “Bovendien moet iedereen die op een schip wordt ingezet twee tot drie functies kunnen uitvoeren. Dat is eigenlijk uniek bij de marine en vergt dus twee tot drie keer meer opleiding van de jonge matrozen.” 

De problemen in “paraatstelling” bevonden zich op verschillende vlakken, maar vooral wat noodprocedures betreft, zoals brandbestrijding, haalde de bemanning niet het verwachte niveau.  “Qua veiligheid maken we geen compromissen”, zegt Vogels. “Vertrekken met een crew die niet volledig klaar en opgeleid is, is geen optie.”

“Door te snelle aanwervingen geen tijd meer voor degelijke opleiding”

Binnen de marine kijkt men op dat de Leopold I door het ijs is gezakt. “Dit soort oefeningen zijn uniek voor een bemanning. Dat de Leopold I niet mee kon, is ongezien. Niemand herinnert zich dat dit eerder is gebeurd”, zegt een officier. “We moeten als gekken nieuwe rekruten aanwerven en degelijk opleiden van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS), maar daar heb je trainers en vooral tijd voor nodig. En die ontbreekt vaak”. 

Jorn Urbain - The Belgian Navy

Extra pijnlijk is dat de Leopold I tot de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) behoort. Dat is een van de vier permanente maritieme taakgroepen van de NAVO, die steeds inzetbaar zijn en een brede waaier van opdrachten kunnen uitvoeren. Quod non, wat de Belgen betreft. 

“De bemanning heeft de voorbije drie weken extra opleiding en drills gekregen”, zegt Olivier Vogels van de marine. “We hebben extra opleiders erbij gehaald met veel ervaring”. Als alles goed gaat, en de bemanning volgende week wel slaagt voor de proeven, dan kan de Leopold I volgende week uitvaren en mogelijk nog aansluiten bij de andere schepen. 

Bekijk hieronder het verslag van Jens Franssen voor "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen