Radio 2

Het eerste dansfeest na anderhalf jaar in de Charlatan in Gent: "voelt als thuiskomen"

Na anderhalf jaar openen nachtclubs en discotheken opnieuw de deuren. Op privéfeesten mocht al gedanst worden, maar nu kan en mag het weer overal. De Charlatan in Gent organiseerde gisteren al een groot feest, dat voor velen voelde als een bevrijding: "Staan dansen op dat podium, dat voelt als thuiskomen", vertelt een gelukkige feestvierder.

Na anderhalf jaar mag het weer: al dansend de nacht ingaan in discotheken en nachtclubs. In de Charlatan in Gent hielden ze al eerder privéfeesten met maximum 200 personen, maar nu is het volledig terug zoals vroeger. De uitbater, Gerald Claes, is enorm tevreden: "Het doet deugd. We waren als eerste gesloten en nu als laatste opnieuw open. Dus we gaan er volle bak voor vanavond. Ik hoop ook dat we nu voor altijd terug open kunnen blijven. Dat het écht voor echt is."

De afschaffing van het mondmasker is volgens Claes een verademing. "De mensen verstonden ons niet met die luide muziek en ze konden zich niet behelpen met liplezen. Het zijn stomme dingen hé, maar een pintje of twee pintjes, de communicatie liep mis. Ik heb dat de voorbije maanden gemerkt. En daarnaast, we waren het echt beu, ook dat gekriebel achter ons oren. Ik ben blij dat we er vanaf zijn."

Gevoel van vrijheid

De bevrijding was bij veel feestvierders te voelen: "Mensen zijn klaar om de mondmaskers in de vuilbak te gooien en terug te beginnen genieten", was één van de uitgelaten reacties. Maar ook: "Het voelt zo goed om die muziek terug door heel je lijf te voelen. Vandaag gaat het er boenk op zijn", of nog: "Ik heb er enorm naar uitgekeken, uitgaan, feesten, het volk allemaal samen, daar hebben we lang op moeten wachten."

Dj Faisal leert de jongeren opnieuw dansen

Ook voor de dj's is het sinds middernacht een andere wereld. Dj Faisal, draaide voor het eerst sinds lang weer eens een normale set. "Ik heb nog sets gedraaid, maar nog nooit indoor. Deze plaats heeft een mooie betekenis. Want hier draaide ik ook mijn eerste grotere setje. Gerald heeft mij de eerste kansen gegeven. En nu is het weer een kans om na corona er weer in te vliegen, het is heel bijzonder."

Hij ziet het ook als een proefsetje, want het is voor iedereen lang geleden. "Het is het begin van het clubseizoen, maar ik weet echt niet wat ik kan verwachten. Die 18 tot 21-jarigen die nog nooit in een club hebben gestaan, die moet ik nog leren dansen", lacht hij.

Meest gelezen