Foto: Vooruit

Bezorgdheid blijft over mogelijke afschaffing spoorlijn Mechelen-Sint-Niklaas: "Voor sommigen essentieel om op werk of school te geraken"

Aan het station van Mechelen hebben zes afdelingen van de partij Vooruit actie gevoerd tegen de mogelijke plannen om de spoorlijn Mechelen-Sint-Niklaas af te schaffen. Volgens Infrabel zijn de gesprekken met de federale regering nog volop aan de gang en is er nog niets definitief beslist. Toch blijft de bezorgdheid bij Vooruit groot. "We roepen de overheid op om alle spoorlijnen te behouden en indien mogelijk nog te versterken."

De plannen om sommige spoorlijnen definitief te schrappen doken vorige maand op in Waalse media. Ook de spoorlijn Mechelen-Sint-Niklaas werd toen vermeld. Infrabel benadrukte dat er nog niets beslist was en dat de gesprekken daarover nog volop lopen. Toch voerden de Vooruit-afdelingen van Sint-Niklaas, Temse, Puurs, Bornem, Willebroek en Mechelen vanmorgen gezamenlijk actie voor het behoud van de spoorlijn. 

Tot het zeker is dat de spoorlijn blijft, zullen we dit op tafel blijven leggen

Thijs Verbeurgt, fractieleider Vooruit Mechelen

"Hoewel de minister zegt dat er geen sprake kan zijn van het schrappen van de lijn, blijven we toch ongerust", vertelt Thijs Verbeurgt, fractieleider van Vooruit Mechelen. "De plannen hebben op tafel gelegen en tot het zeker is dat de lijn blijft, zullen we actie blijven voeren. Voor inwoners van Bornem en Willebroek is de lijn de enige aansluiting naar steden als Mechelen en Sint-Niklaas. Mensen die geen auto hebben, rekenen op die trein om op het werk of op school te geraken. De overheid moet investeren in het openbaar vervoer. We roepen dus op om alle lijnen te behouden en zelfs nog te versterken."

Investeringsplan

Spoorwegbeheerder Infrabel is momenteel in overleg met de federale regering om een investeringsplan op te stellen voor de komende jaren. "Infrabel heeft natuurlijk geen intentie om spoorlijnen te sluiten maar we brengen in kaart wat de gevolgen zouden kunnen zijn als we sommige componenten van onze spoorinfrastructuur niet op tijd zouden kunnen vernieuwen", klinkt het in een persbericht. "Voor alle duidelijkheid: het is een oefening die lopende is, er is nog niets beslist."

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau trapte de actie op gang in Sint-Niklaas.

Lijn Dendermonde-Zele-Lokeren

In Oost-Vlaanderen is er gelijkaardige ongerustheid over de spoorlijn Dendermonde-Zele-Lokeren. "Er  is nog niks beslist, maar als burgemeester van Zele wil ik de druk opdrijven om het voortbestaan van de lijn te bepleiten", zegt Hans Knop. "De spoorlijn is belangrijk voor Zele, want pendelaars reizen vanuit de stations van Lokeren en Dendermonde verder naar Gent, Antwerpen of Brussel. Deze lijn schrappen past niet in een plan van duurzame mobiliteit. Dat is iedereen weer de auto injagen." 

kasto80

Meest gelezen