Bij de bakker zonder mondmasker: "Een vrij gevoel, een verademing"

Na 14 maanden met mondmasker mogen we vandaag opnieuw naar de bakker zonder. Voor heel wat klanten blijkt dat een verademing te zijn. Ook het personeel in de bakkerij reageert opgelucht. 

Half 7, de eerste klant stapt bakkerij Depotter in Korbeek-Lo, Bierbeek, binnen met mondmasker op. "Ah ja, juist vanaf vandaag hoeft het niet meer zeker", klinkt het al snel. "Het is een gewoonte geworden, dat mondmasker, we zijn het zo gewoon om op te zetten, dat ik nu vergeet om het af te zetten." Ook bij andere klanten verdwijnt het mondmasker al snel, al is er toch een voorzichtigheid. "Als het nu iets te druk wordt, zal ik het toch nog opzetten", zegt één van de klanten. "Het geeft me toch een veiliger gevoel. Ik werk ook in Brussel, waar ik het mondmasker wel nog overal moet opzetten. Dus ik denk dat ik het uit gewoonte nog vaak zal op hebben op plaatsen waar het dan eigenlijk niet moet." 

Nu kunnen we de mensen opnieuw verstaan als ze bestellen

Annie, bakkerij Depotter

Ook in de bakkerij wordt opgelucht gereageerd. "De mondmaskers waren heel vervelend", zegt bakkersvrouw Annie. "Vaak verstonden we de mensen niet. Er is veel geroezemoes in de winkel en we moesten de mensen dan ook alles twee, drie keer vragen. Daarnaast herken je de mensen ook niet meer, ze spreken je aan, maar je weet eigenlijk niet wie achter het mondmasker zit.  En ook voor ons, het personeel, was het niet evident om constant een mondmasker op te hebben. Je ademt precies constant je eigen lucht in. Je wordt er ambetant van, dus ik ben heel blij."

Eindelijk zie je de mensen weer lachen in de winkel

klant

Intussen staan er opnieuw heel wat klanten aan te schuiven en ook de meesten onder hen hebben het mondmasker achterwege gelaten. "Wat fijn dat je de mensen terug ziet lachen in de winkel", klinkt het. "En ik ruik precies ook beter nu het mondmasker af is,  ik zou echt alles kopen in de bakkerij."

Meest gelezen